Izboli ga u međunožje i nacrtali mu krst na grudima jer je gej


Dvadesetjednogodišnji član LGBT organizacije Forum Progres preživeo je torturu u Podgorici, nakon što su ga dvojica napadača oborila, tukla i nožem sekla po licu, vratu i grudima.

Slučaj je prijavljen policiji, koja tvrdi da radi sve da identifikuje i uhvati napadače.

Štićenik Skloništa za LGBTIQ osobe ispričao je inspektorima da je napadnut dok je zaključavao dvorišnu kapiju ispred kuće njegove majke – jedan od nasilnika, kako piše u prijavi, prišao mu je sa leđa, stavio ruku na usta i oborio ga.

“Dok ga je jedan od napadača držao na zemlji, onemogućavajući mu da ustane, drugi mu je stavio sečivo pod grlo i počeo da izgovara nerazumljive reči. Zatim ga je isekao po vratu i po licu, a onda, govoreći mu: ‘U šta ti veruješ’, počeo da urezuje krst na njegovim grudima”, rečeno je Vijestima nezvanično.

Isti sagovornik tvrdi da je ta tortura duže trajala i da je napadač više puta sečivom prelazio njegovim telom kako bi “podebljao” krst.

Žrtva u prijavi navodi da je potom nasilnik istim predmetom krenuo ka njegovom polnom organu, ali da je tada uspeo rukom da uhvati sečivo kako bi sprečio dalji napad.

Ipak, povredili su ga i u tom naletu.

Nakon iživljavanja, oteli su mu novčanik i ručni sat.

“Sve vreme od šoka nisam reagovao, a kada je krenuo ovim oštrim predmetom prema mom polnom organu, levom rukom sam zgrabio ovaj predmet kako bih odbio ovaj napad od sebe i tada sam osetio da je taj predmet oštar samo sa jedne strane. Tada ova lica otimaju moj novčanik iz ruke, sa leve ruke su mi otrgli sat marke ‘casio’… i udaljavaju se u meni nepoznatom pravcu”, piše u prijavi policiji u koju su Vijesti imale uvid.

ČITAJTE:  Šparavalo: Država ne preuzima nikakve korake da pomogne LGBT zajednici

Potraga za napadačima
Policija je saopštila da je napad prijavila Višem državnom tužilaštvu koje se oglasilo nenadležnim.

“Policijski službenici Centra bezbednosti Podgorica preduzimaju intenzivne mere i radnje u cilju rasvetljavanja sinoćnjeg događaja. Oštećeni je prijavio da su ga sinoć oko 19 časova ispred njegove porodične kuće napala dva nepoznata muška lica kojom prilikom je on zadobio lake telesne povrede, te su od njega otuđili novac i ručni sat. Sa događajem je upoznat državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici koji se izjasnio da nema elemenata krivičnog dela u nadležnosti Višeg državnog tužilaštva, te je podgorička policija o događaju obavestila i državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici”, saopštili su iz UP.

Objasnili su da su policijsko-tužilačke aktivnosti u tom predmetu u toku.

HRA: Užasavajuć zločin
Iz Akcije za ljudska prava (HRA) saopštili su da su ogorčeni i da žale zbog užasavajućeg zločina prema transrodnoj osobi i članu Progresa:

“Kako sve ukazuje na to da je ovaj napad izvršen i iz mržnje, pored koristoljublja, očekujemo da će nadležni državni tužilac prilikom istrage posebno istražiti i tu okolnost i da će napadač biti otkriven i adekvatno kažnjen. HRA podseća da je Krivičnim zakonikom predviđeno strože kažnjavanje krivičnih dela učinjenih iz mržnje zbog seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, kao i drugih ličnih statusa kao što su nacionalna ili etnička pripadnost, rasa ili veroispovijest, invaliditet i pol”.

Iz te nevladine organizacije ističu da Crnoj Gori, kao evropskoj državi koja teži vladavini prava, u kojoj je svaki oblik mržnje i netrpeljivosti izričito zabranjen Ustavom, ne priliči da u njoj LGBT osobe žive kao građani drugog reda, u strahu od otvorenog ispoljavanja mržnje i nasilja:

“Posebno ukazujemo da nasilje izvršeno prema seksualnim manjinama može biti iskorijenjeno samo strogom kaznenom politikom i drugačijim pristupom obrazovanju i vaspitanju. Apelujemo posebno na učesnike u vlasti, i ostale koji učestvuju u kreiranju javnog mnjenja i obrazovanju dece, da budu svesni lične odgovornosti i da promovišu toleranciju. Jedino tako, uz zakonito i posvećeno delovanje policije i pravosuđa, možemo obezbediti klimu u kojoj neće biti slučajeva ovako gnusnog ugrožavanja ljudskog integriteta”.

ČITAJTE:  Turska privela studente i demonstrante zbog LGBT zastava

Nulta tolerancija na nasilje
Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Kristina Oana Popa kazala je da je užasnuta napadom:

“Mora postojati nulta tolerancija na bilo koji vid nasilja prema ranjivim grupama! Očekujemo brzu i efikasniju istragu napada, kao i da počinioci budu privedeni pravdi”.

Napad je osudio i predsednik Milo Đukanović poručujući da kulturološke i religijske razlike i uverenja nisu i nikada ne smeju biti povod niti opravdanja za nasilje, nametanje jednoumlja i neprihvatanje osobenosti pojedinca, ugrožavanje dostojanstva i jednakosti građana.

Ovaj čin nasilja osudila je i većina političkih partija.

“Ovo je zločin iz mržnje”
Predsednica Upravnog odbora LGBT Foruma Progres Bojana Jokić istakla je da za njih nema dileme da je napad na njihovog člana – zločin iz mržnje:

“A činjenica da su štićeniku ukradeni sat i novčanik je samo pokušaj da napadači insceniraju da je pozadina razbojništvo. Ovaj napad se nije dogodio negde na ulici, nego na kućnom pragu. To je samo dokaz da LGBT osobe u Crnoj Gori nisu bezbedne ni u četiri zida, u koja ih pojedinci upućuju godinama”, rekla je Jokić.

Ona je dodala da je i “klima u društvu jako loša i puna nasilja” i apelovala na sve društvene aktere da budu pribrani i ne podstiču atmosferu nasilja.

“Hule na Boga”
Talas nasilja, koji je i ovih dana registrovan u Crnoj Gori, mora biti suzbijen, poručili su iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i najoštrije osudili napad na člana LGBT Foruma Progres.

Podgorički paroh Nikola Pejović saopštio je da sa gnušanjem i prezirom, kao sveštenik i hrišćanin, osuđuje taj neljudski i anticivilizacijski čin.

“Događaj u kome je mladić povređen na monstruozan način urezivanjem krsta na njegovim grudima izazvao je opravdano uznemirenje kod svakog čoveka. Krst koji je simbol ljubavi prema bližnjima, naročito onima koji su drugačiji, postao je u ovom slučaju znak hule na Boga ljubavi koji raspet na krstu svima oprašta i raširenim rukama grli ceo svet. Nadam se da će nadležni organi uraditi sve što je potrebno da se pronađu počinioci i odgovaraju za svoja nedela, a društvo u celini da pokaže solidarnost sa svima koji stradaju i koji su ugroženiji”, rekao je Pejović.

ČITAJTE:  Boban i Adam - kako je gej par iz Srbije dobio azil u Kanadi

Izvor: Nova.rs


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.