LGBT zajednica nimalo optimistična po pitanju zakona


Da li će biti usvojen zakon o istopolnim partnerstvima u Srbiji? Za ministarku Gordanu Čomić pravo pitanje nije da li, nego kada će biti. Ipak, u LGBT zajednici trenutno nisu preveliki optimisti, a i istraživanja javnosti pokazuju da i dalje veliki broj građana nije naklonjen pripadnicima ove populacije.

Usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama je međunarodna obaveza koju je Srbija preuzela na sebe pre šest godina, podsećaju organizatori konferencije. Ipak, Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić nije mogla da obeća kada će do konačnog usvajanja Zakona i doći.

„Naše ministarstvo je pripremilo predlog Nacrta Zakona o istopolnim partnerstvima koji trenutno čeka sednicu Vlade i nadamo se da će biti usvojen, nakon čega ćemo i znati kada će se naći u Skupštini Srbije. Ja mogu da podelim sa vama da nije pitanje da li će Zakon o istopolnim partnerstvima biti usvojen, jedino pitanje je kada će se to desiti“, kaže Čomić.

ČITAJTE:  Policajci vršili torturu i seksualno zlostavljanje dve LGBT osobe u Beogradu

Najnovija istraživanja pokazuju da između 41 i 56 posto građana Srbije i dalje veruje da je pripadnost LGBT zajednici – bolest. Ovi brojevi bi možda bili manji kada bi postojala adekvatna edukacija mladih, poručuje organizator konferencije Goran Miletić.

„Zašto nema nikakvih prikladnih edukacija u školama? 36 posto pripadnika LGBT zajednice kaže da su počinioci nasilja nad njima njihovi školski drugovi, što je dramatično u poređenju sa nekim drugim zemljama u regionu“, ističe Miletić.

Iako se stavovi građana Srbije prema poštovanju prava pripadnika LGBT populacije sporim tempom menjaju na bolje, najteže je mladim LGBT osobama u malim i konzervativnim sredinama.

„Dobili smo podatke da na primer u Čačku oko 80 odsto mladih ne bi podržalo svoje LGBT sugrađane da se drže za ruke, niti bi podržali održavanje Parade ponosa. Trećina Kraljevčana uopšte ne podržava LGBT zajednicu kao takvu, a u Vrnjačkoj Banji se preko 50 odsto mladih LGBT osoba ne oseća bezbedno“, kaže Filip Vulović.

ČITAJTE:  Parade ponosa ove godine neće biti u Tel Avivu

Tanja Fajon, predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU je izjavila da “iako ima napretka po pitanju LGBT prava u Srbiji, pripadnici zajednice su i dalje izloženi zastrašivanju, nejednakosti, čak i nasilju,” poručivši organizatorima na srpskom jeziku “ne odustajte od borbe. Srećan Prajd, ljubav je zakon.”

Izvor: N1


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.