Lezbejka izgubila posao na fakultetu zbog transfobičnih stavova


Terf je termin koji se sve češće pojavljuje u medijima, i zbog čega u sukob dolaze i oni koji su do skoro bili na istoj strani. On označava skraćenicu za trans-exclusionary radical feminist, i njegova suština je da ne moraš nužno podržavati trans ljude iako si gej ili feministkinja. Upravo zbog ovakvog stava jedna profesorka je izgubila posao.

Katlin Stok ima 49 godina i bila je profesorka filozofije na univerzitetu u Saseksu. Početkom ove godine nagrađena je odlikovanjem Reda Britanskog Carstva zbog svoga naučnog doprinosa u visokom školstvu, ali iste godine se našla na meti anonimnih studenata koji su lepili plakate na fakultetu protiv nje i pretili joj čak i smrću ako se ne povuče sa fakulteta.

ČITAJTE:  Usvojen zakon koji olakšava promenu pola

Povod tome je bila njena izjava da je biološka razlika koja postoji između žena i muškaraca važnija od one rodne: Mnoge transrodne žene i dalje su muškarci s muškim genitalijama. Mnoge od tih transrodnih žena i dalje seksualno privlače žene i zbog toga smatram da ne bi smele sasvim slobodno da koriste ženske svlačionice ili spavaju, na primer, u ženskim odelima unutar studentskih domova i sličnih institucija – izjavila je Stok u jednom od svojih predavanja.

Bezobira na ove izjave, Katlin Stok je uvek isticala kako se zalaže i uvek će se zalagati i braniti prava transrodnih osoba koja im omogućuju da žive slobodno, bez straha od nasilja, uznemiravanja i diskriminacije, ali i da traži slobodnu i platformu na kojoj će raspravljati na druge, dublje teme kao što su one o ženskim pravima koja se nekad kose s pravima transrodnih osoba.

ČITAJTE:  Vatikan: Operacija promene pola je teška povreda ljudskog dostojanstva

Njene stavove su podržale i mnoge transrodne osobe, a ona sama je rekla kako bi akademska zajednica trebalo da bude mesto u kojem se slobodno raspravlja i argumentuje, a ne komforna zona u kojoj će studenti čuti samo ono što žele.

Zbog pretnji koje je dobijala, policija ju je savetovala da unajmi obezbeđenje. Međutim posle godina torture i opasnih poruka, ova profesorka je bila prisiljena na otkaz.

Sve su češći ovakvi stavovi, u kojima vidimo da postoji nekoliko žešće suprotstavljenih tabora, iako je naizgled delovalo da LGBTQ+ ekipa radi zajedno. U poslednjih nekoliko nedelja, sličan stav je izrekao i Dejv Šapel, kad je u svom stend ap nastupu podržao terf ideju, ali Šapelu pored nekolicine poruka pretnji bojkotom niko nije pretio smrću. Barem ne javno.

ČITAJTE:  Solun: Protest nakon što je 200 mladića jurilo transrodni par

Izvor: Noizz.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.