Lekovi za HIV i AIDS u Srbiji delotvorni, ali toksični


Savremena terapija za osobe obolele od HIV-a i AIDS-a u Srbiji postoji, ali sa ograničenjem.

Ona može da se prepiše malom broju rezistentnih pacijenata čiji je procenat od sedam do devet odsto svuda u svetu. Iako je preporuka evropskih i svetskih kliničara da se savremenom terapijom krene odmah bar kod novootkrivenih pacijenata zbog jačine i kvaliteta terapije, Srbija i ako ne bi imala dodatne troškove, terapiju još uvek ne primenjuje jednako.

Iz tog razloga Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV/AIDS-om USOP u maju 2017. pozvala je Ministarstvo zdravlja i ministra na sastanak sa farmaceutskim kompanijama zarad pregovora o smanjenju troškova lekova savremene terapije. Iako su sve farmaceutske kompanije zainteresovane da učestvuju u pregovorima, do odgovora od strane Ministarstva nije došlo.

– Od svih farmaceutskih kompanija koje snabdevaju tržište ovim lekovima smo dobili pozitivan odgovor za učestvovanje na sastanku koji smo inicirali. Oni žele da čuju stavove Ministarstva i spremni su da razmisle, a neki su već tada bili spremni da snize cene lekova, kaže za Danas Vladimir Antić, izvršni direktor UOSP-a.

ČITAJTE:  Preminuo Đurica Stankov! Decenijama se borio sa HIV infekcijom i protiv stigmatizacije obolelih

On je naglasio da su inicijalno pismo poslali ministru zdravlja elektronskom poštom, a nakon toga par puta zvali Ministarstvo da provere da li je dopis primljen i dobili informaciju da jeste te da će biti razmotren od strane ministra koji će im odgovor javiti.

– To smo uradili krajem maja i od tada do danas nismo dobili nijedan odgovor – kaže Antić.

Kada su farmaceutske kompanije u pitanju, Antić je rekao da je udruženje dobilo obećanje od jedne velike farmaceutske kuće koja ima zastupljene lekove za HIV i to više medikamenata u Republici Srbiji koji jesu stavljeni na pozitivnu listu, ali sa ograničenjem, da oni neće povećavati cenu svojih lekova.

– Kompanija je od svojih centrala dobila mogućnost da snizi cenu leka, odnosno da je uskladi sa srpskim standardom, što znači da Ministarstvo i RFZO upotreba te savremene terapije bez ograničenja ne bi ništa više koštalo u odnosu na sadašnju terapiju, a čak bi postojala i mogućnost da košta i manje, dodao je Antić.

ČITAJTE:  Hiljade na Paradi ponosa u Jerusalimu, na čelu porodice talaca zatočenih u Gazi

GSK farmaceutska kompanija koja snabdeva naše tržište ovim lekovima za Danas je izjavila da teži da uprkos ograničenjima u lokalnom okruženju pronađe i ponudi adekvatna rešenja, prilagođavanjem cenovne politike lokalnom tržištu.

“U Srbiji ulažemo dodatni napor da cenu naših lekova prilagodimo ekonomskoj situaciji u zemlji, uzimajući u obzir ograničenja u zdravstvenom budžetu. Naša kompanija je podnela zahtev da inovativna terapija za lečenje HIV-a, koja je trenutno u Srbiji dostupna sa ograničenjima, bude dostupna i za pacijenta koji započinju lečenje, uz sniženje cene, što podrazumeva da inovativna terapija ne bi uticala na povećanje troškova RFZO u odnosu na trenutnu potrošnju”, kažu iz GSK.

Terapija koja se kod nas koristi, kombinacija lekova iz više generacija deluje, i za 96 procenata smanjuje mogućnost prenosa virus HIV-a na drugu osobu, ako se terapija pije. Problem je u tome što je toksična i oboleli se često sami skidaju sa terapije jer ne mogu da podnesu nuspojave koje ta terapija izaziva.

Izvršni direktor AS centra Đurica Stankov za Danas kaže da je dostupnost visoko aktivne antiretrovirusne terapije (HAART) jedan od najbitnijih elemenata u suzbijanju HIV infekcije i AIDS-a, kao i u produžavanju života inficiranih HIV-om ili obolelih od AIDS-a. Kombinacija tri ili više antiretrovirusnih leka smanjuje količinu virusa u krvi do nivoa koji se ne može detektovati, odnosno usporava napredak HIV infekcije, što direktno utiče na produžetak života, a osoba koja ima HIV infekciju ili AIDS može normalno da živi, kao i svaka druga zdrava osoba može da osnuje porodicu, da privređuje i zavređuje ravnopravan status u društvu.

ČITAJTE:  Grindr optužen za zloupotrebu medicinskih podataka

“Iako je trenutno uglavnom dostupna stara terapija prve i druge generacije, ona ipak daje odlične rezultate jer smanjuje verovatnoću prenošenja (transmisije) virusa za 96 posto, produžava životni vek bez bolesti, čime osobe koje imaju HIV ostaju produktivne, ali uz mnogobrojne štetne i neželjene efekte i dugotrajne posledice po opšte zdravlje čoveka koji ih konzumira svakodnevno dugi niz godina. Pojedini lekovi za HIV se trenutno u Srbiji koriste iako više nisu u primeni”, navodi Stankov.

Ministarstvo zdravlja ni nama nije poslalo odgovor na postavljena pitanja.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.