LBGT+ filmske priče u onlajn bioskopu Servantesa

Institut Servantes u Beogradu organizuje tokom oktobra onlajn filmski ciklus koji obuhvata osam ostvarenja koja se bave problemima, izazovima, željama i borbama LGBT+ zajednice, a biće dostupna za besplatno gledanje.

Odabrani kratkometražni igrani i dokumentarni filmovi obuhvataju različite izraze i prikaze LGBT+ zajednice, u nameri da ukažu na kreativnost i raznolikost koja je prisutna u predstavljanju njenih pripadnika i pripadnica. Program čine kinematografska dela iz Španije i Kolumbije, kao i dokumentarni film u meksičko-američkoj koprodukciji, a ciklus je organizovan u saradnji sa festivalom kvir filma “Merlinka”.

Novi ciklus još jedan je u nizu besplatnih onlajn aktivnosti koje Institut Servantes organizuje već mesecima, u želji da u novonastalim okolnostima, izazvanim pandemijom virusa korona, približi špansku i kulturu drugih hispanskih zemalja publici širom sveta. Nakon ciklusa crno-belih klasika, a zatim i savremenih španskih filmova, kao i izbora kratkometražnih ostvarenja iberoameričke produkcije, namera predstojećeg ciklusa, kojim koordinira distributerska kuća Feelsales, jeste da prikaže priče koje će publici približiti različite seksualne identitete.

Ciklus počinje 2. oktobra kolumbijskim filmom Zato što ne rediteljke Rut Kadeli, koji prati Paulu i Viktoriju na putu ka venčanju koje se održava izvan Bogote. Tokom kratkog putovanja na površinu će isplivati teme i osećanja koje su obe devojke pokušavale da izbegnu i potisnu već neko vreme.

Još jedan film Rut Kadeli biće prikazan 6. oktobra, a u pitanju je intimno i iskreno ostvarenje Eva minus Kandela, koje se bavi nevidljivošću pojedinih lezbejskih veza, parovima koji moraju da se bore sa opštim mestima, kao i da pobegnu od obaveza koje su im nametnute.

Film Huan od Veštica, koji je na programu 9. oktobra, bavi se životom baletskog igrača Huana Medeljina, člana prestižnog meksičkog ansambla Balet Folkloriko sa višedecenijskim stažom. Kroz priču o njegovom odrastanju, počecima i bogatoj karijeri, ovaj film Endrjua Hučensa predstavlja i svojevrsno ljubavno pismo Meksiku i njegovoj raskošnoj kulturi.

Ledena princeza film je španskog reditelja Pabla Gerera, koji će biti prikazan 13. oktobra. Glavni junaci su Antonio i Karmen, roditelji koji pronalaze listu novogodišnjih želja sina, a koja će staviti na probu njihova osećanja i spremnost da se suoče sa željama i identitetom svog deteta.

Film Bazen Karlosa Ruana, koji je na programu od 16. oktobra, vratiće nakratko dašak leta, donoseći osveženje i za um i za duh gledalaca i gledateljki. Reč je o španskoj komediji u čijem je središtu preispitivanje sukoba između dvojice glavnih junaka, mladića koji moraju da se izbore sa tajnom koja će staviti na probu njihovo prijateljstvo.

Od 20. oktobra publika će biti u prilici da pogleda španski film Dečak koji je želeo da leti, u režiji Horhea Murijela. To ostvarenje vraća nas u Madrid 80-ih godina 20. veka, gde se petogodišnji Ivan uporno protivi ideji da dobije brata ili sestru. Kako je starija sestra već izvesno tatina miljenica, a on sam je miljenik majke, pitanje je na koji način će se unutrašnji svet ovog junaka pomiriti sa novonastalom stvarnošću i promenama koje slede.

Film Vidljivi bori se protiv stereotipnih prikazivanja pripadnika LGBT+ zajednice, koja gotovo uvek uključuju mlade ljude, dobar provod ili poslednje trendove, postavljajući pitanje da li su i koliko vidljivi stariji članovi zajednice. Odgovore na ta pitanja daće brojni junaci i junakinje u španskom filmu čiji je reditelj Enrike Rej Monson, a na programu je 23. oktobra.

Festival će 27. oktobra zatvoriti još jedno špansko ostvarenje, nagrađivani film Na krovu reditelja Damije Sere Kaućetijesa. Radnja filma prati grupu dečaka tokom letnjih dana, dok sa krova krišom posmatraju komšinicu koja se sunča u toplesu. Međutim, jedan od njih ubrzo shvata da ne deli interesovanje svojih drugara.

Svi filmovi, uz prevod na engleski jezik, moći će da se pogledaju na Vimeo kanalu Instituta Servantes premijerno od 20 časova, a potom biće dostupni za gledanje tokom narednih 48 sati.

https://vimeo.com/institutocervantes

Izvor: SEEcult.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.