Labris: I udžbenici potpiruju homofobiju


Organizacija Labris je, na Svetski dan deteta, saopštila da će podneti pritužbu Zaštitniku građana na rad Ministarstva prosvete, jer ni tri godine posle upućenih preporuka, srednjoškolci i dalje uče iz nastavnog materijala koji kreira negativne stereotipe i predrasude prema LGBT zajednici i potpiruje vršnjačko nasilje prema LGBT mladima.

Podsećajući na značaj obrazovanja za razvoj deteta, koje mora biti u skladu sa tekovinama ljudskih prava i slobodnog društva, Labris – organizaciija za lezbejska ljudska prava – navodi da je nastavni materijal sadržaj u srednjoškolskim udžbenicima diskriminatoran prema LGBT zajednici i obiluje govorom mržnje, iako je to zabranjeno nizom zakona, uključujući Ustav Republike Srbije.

U saopštenju se podseća da je Labris još 2014. analizirao sadržaj udžbenika za srednje školske i ustanovio da je nastavni materijal diskriminatoran prema LGBT zajednici, koja je na krajnje nenaučan, i homofobičan način obeležena kao devijantna i nepoželjna.

ČITAJTE:  MUP se oglasio povodom slučaja torture

“Tom prilikom smo i uputile opštu preporuku Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje se odnosi na uklanjanje diskriminatornog sadržaja iz nastavnih materijala, koje se obavezalo da će preispitati i ukloniti diskriminatorni sadržaj iz udžbenika. Tri godine kasnije, izmene nisu napravljene”, navodi se u saopštenju.

Kako se ukazuje, zvaničnici nadležnih institucija i ove godine poručuju da interes deteta mora imati prednost nad drugim ciljevima i da je zaštita prava deteta beskompromisna, sa posebnim osvrtom na vršnjačko nasilje, koje je ovih dana ponovo aktuelizovano.

Obrazovanje utemeljeno na poštovanju ljudskih prava i vrednosti otvorenog društva je prioritet za svako dete, stoga Labris, na Svetski dan deteta, zahteva “sigurne škole za sve”, ističe se u saopštenju.

ČITAJTE:  Gej mladić prekinuo štrajk glađu, nezadovoljan postupanjem policije

Izvor: Dnevnik


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.