Besplatno testiranje na HIV i hepatitis


U okviru Evropske nedelje testiranja na HIV i hepatitis, u Beogradu će od danas po podne do petka 24. novembra, besplatno testiranje i savetovalište za HIV biti organizovano – u tramvaju.

Vidno obeležen tramvaj na liniji 2, čiji putnici će moći besplatno da se testiraju na HIV i dobiju savete, voziće Beogradom od danas do petka, svaki dan od 17 do 22 sata.

Ulaznih pet stanice za tramvaj u kome će se obavljati testiranje na HIV su:

– Kalemegdan – Gradska Biblioteka (kod ulaska u Kalemegdan)

– Sava Mala – (bliže Brankovom mostu – blizu kafića Prohibicija)

– Železnička stanica

– Vukov spomenik

– Džordža Vašingtona – Banija (kod Zavoda za kožnovenerične bolesti)

ČITAJTE:  Ispovest Stefana Radovića iz Kuršumlije koji je preživeo užasna maltretiranja

Organizatori akcije su Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd sa partnerima Institutom za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, Gradskim Zavodom za javno zdravlje – Beograd, Asocijacijom Duga, Asocijacijom studenata medicine – IFMSA, a uz podršku grada Beograda i kompanije GSK (GlaxoSmithKline).

Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitise se tradicionalno obeležava i u našoj zemlji krajem novembra, saopštili su organozatori.

Ovogodišnja Nedelja testiranja biće obeležena brojnim manifestacijama u gradovima širom Srbije pod sloganom “Testiraj se na HIV jer je važno da znaš”.

Uzimajući u obzir podatke Instuituta za javno zdravlje Srbije, prema kojima se procenjuje da svaka treća osoba koja živi sa HIV-om (preko 1.000 osoba) ne zna da je inficirana, a kod više od polovine osoba HIV infekcija se otkriva u kasnom stadijumu, kada je rizik od oboljevanja i umiranja od AIDS-a značajno veći, savetovanje i testiranje na HIV je najvažnija aktivnost na ovom polju.

ČITAJTE:  Poznati gej glumac uhapšen zbog dečje pornografije

Stoga se u okviru obeležavanja Evropske nedelje testiranja na HIV u Srbiji sprovode akcije besplatnog, dobrovoljnog i poverljivog savetovanja i testiranja i van zdravstvenih ustanova, u zajednici, kao i različite promotivne aktivnosti u različitiom gradovima širom zemlje.

Vidno obeleženi tramvaj, kao pokretno savetovalište za HIV, saobraćaće na liniji 2 i imaće sve uslove za udoban i poverljiv razgovor naših sugrađana sa savetnicima za HIV. Svako ko želeli da uradi test na HIV moći će da uđe u tramvaj namenjen testiranju na HIV na pet tramvajskih stajališta, na kojima će biti volonteri: studenti medicine iz organizacije IFMSA i iz asocijacije Duga.

Testiranje se obavlja brzim testovima na HIV, a rezultati će biti dostupni nakon 20 minuta.

ČITAJTE:  LGBT roditelji u Srbiji: Brinemo o detetu, radimo, družimo se…

Tramvaj će kružiti trasom linije broj dva, a stajaće samo na pet stanica, na kojima će promoteri informisati građane o mogućnosti testiranja, a u tramvaj će ulaziti samo oni koji žele da se testiraju.

Izvor: Mondo


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.