Besplatno testiranje na HIV i hepatitis


U okviru Evropske nedelje testiranja na HIV i hepatitis, u Beogradu će od danas po podne do petka 24. novembra, besplatno testiranje i savetovalište za HIV biti organizovano – u tramvaju.

Vidno obeležen tramvaj na liniji 2, čiji putnici će moći besplatno da se testiraju na HIV i dobiju savete, voziće Beogradom od danas do petka, svaki dan od 17 do 22 sata.

Ulaznih pet stanice za tramvaj u kome će se obavljati testiranje na HIV su:

– Kalemegdan – Gradska Biblioteka (kod ulaska u Kalemegdan)

– Sava Mala – (bliže Brankovom mostu – blizu kafića Prohibicija)

– Železnička stanica

– Vukov spomenik

– Džordža Vašingtona – Banija (kod Zavoda za kožnovenerične bolesti)

ČITAJTE:  Marko Mihailović napustio studio nakon sumanutih teorija zavere o LGBT

Organizatori akcije su Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd sa partnerima Institutom za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, Gradskim Zavodom za javno zdravlje – Beograd, Asocijacijom Duga, Asocijacijom studenata medicine – IFMSA, a uz podršku grada Beograda i kompanije GSK (GlaxoSmithKline).

Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitise se tradicionalno obeležava i u našoj zemlji krajem novembra, saopštili su organozatori.

Ovogodišnja Nedelja testiranja biće obeležena brojnim manifestacijama u gradovima širom Srbije pod sloganom “Testiraj se na HIV jer je važno da znaš”.

Uzimajući u obzir podatke Instuituta za javno zdravlje Srbije, prema kojima se procenjuje da svaka treća osoba koja živi sa HIV-om (preko 1.000 osoba) ne zna da je inficirana, a kod više od polovine osoba HIV infekcija se otkriva u kasnom stadijumu, kada je rizik od oboljevanja i umiranja od AIDS-a značajno veći, savetovanje i testiranje na HIV je najvažnija aktivnost na ovom polju.

ČITAJTE:  Nepoznati mladić fizički nasrnuo na obezbeđenje „Prajd info centra“

Stoga se u okviru obeležavanja Evropske nedelje testiranja na HIV u Srbiji sprovode akcije besplatnog, dobrovoljnog i poverljivog savetovanja i testiranja i van zdravstvenih ustanova, u zajednici, kao i različite promotivne aktivnosti u različitiom gradovima širom zemlje.

Vidno obeleženi tramvaj, kao pokretno savetovalište za HIV, saobraćaće na liniji 2 i imaće sve uslove za udoban i poverljiv razgovor naših sugrađana sa savetnicima za HIV. Svako ko želeli da uradi test na HIV moći će da uđe u tramvaj namenjen testiranju na HIV na pet tramvajskih stajališta, na kojima će biti volonteri: studenti medicine iz organizacije IFMSA i iz asocijacije Duga.

Testiranje se obavlja brzim testovima na HIV, a rezultati će biti dostupni nakon 20 minuta.

ČITAJTE:  Danas u Beogradu protest podrške ruskoj LGBT zajedinici

Tramvaj će kružiti trasom linije broj dva, a stajaće samo na pet stanica, na kojima će promoteri informisati građane o mogućnosti testiranja, a u tramvaj će ulaziti samo oni koji žele da se testiraju.

Izvor: Mondo


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.