Labris: Brnabić nije doprinela poboljšanju prava i zaštite lezbejki


Organizacija Labris je u otvorenom pismu premijerki Ani Brnabić poručila da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja ima premijerku lezbejku, ali da ta činjenica ni na koji način nije uticala ni na poboljšanje zaštite prava lezbejki, ni na to da budu vidljivije u društvu.

U pismu povodom Međunarodnog dana ljudskih prava se navodi da Ana Brnabić, koja je privilegovana zbog svog društvenog statusa, treba da bude ta koja će da krči put za sve i da pomogne lezbejkama i biseksualnim ženama da postanu punopravne građanke društva.

“Lezbejke i biseksualne žene predstavljaju jednu od najugroženijih i najmanje vidljivih grupa, ne samo unutar društva, već i u okviru same LGBTI zajednice”, piše u otvorenom pismu.

U pismu se navodi da su lezbejke i biseksualne žene “diskriminisane od društva, anatemisane od okoline, neprimetne za zakon”.

“Problem koji delimo sa celom LGBTI zajednicom i koji je u sistemskom smislu najveći problem, jeste nepostojanje Zakona o registrovanim istopolnim zajednicama što nas uskraćuje za brojna građanska prava”, piše u saopštenju.

Lezbejke i biseksualne žene se, kako navode, svakodnevno susreću i sa diskriminacijom u zdravstvenom sektoru, jer zdravstveni radnici nisu senzibilisani za rad sa njima i nedostaju im informacije o specifičnostima problema vezanih za njihovo seksualno i reproduktivno zdravlje.

Izvor: Novi magazin


ČITAJTE:  Mađarska odbila zahtev EU da povuče kontroverzni 'anti-LGBT' zakon

One comment

  1. Brnabic nije doprinela nicemu osim svom dzepu. To je i logicno. Zasto bi neko branio necija prava i time ugrozavao svoju licnu poziciju? Srpsko drustvo sve svoje vrednosti bazira na mrznji i zloj nameri. To je nesto sto se uvek neguje, gaji i odrzava. Niko ne zeli to da menja. Premijerki se finansijski ne isplati da krene protiv toga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.