Adam i Eva u gej društvu osvanuli na oltaru crkve


Ovo nije prva kontroverza u vezi sa “Švedskom crkvom”; prethodno izlagali radove sa Isusom u “gej situacijama”

Luteranska crkva u Švedskoj – poznata i pod skraćenim nazivom “Švedska crkva” – otkrila je prvu oltarsku sliku, tzv. palu, s homoseksualnom tematikom. Crkvu Svetog Pavla ubuduće će krasiti rad pod nazivom “Raj” umetnice Elizabet Olson Valin.

U njenom “Raju” su u društvu Adama i Eve homoseksualni parovi, dok je zmija transeksualac. Slika je, inače, inspirisana istoimenim radom nemačkog slikara Lukasa Kranaha starijeg.

– Čast nam je i zadovoljstvo što primamo ‘Raj’ u Crkvu Svetog Pavla. Potrebne su nam slike koje će otvoriti put za veću inkluziju i identifikaciju s crkvom. Zahvalni smo i Elizabetinoj umetnosti koja nam omogućava da izgradimo verodostojnu crkvu koja pokazuje da svi, bez obzira na to koga volimo i kako se identifikujemo, imamo mesto u raju – poručili su iz Crkve Svetog Pavla.

ČITAJTE:  Nepoznati mladić fizički nasrnuo na obezbeđenje „Prajd info centra“

Kontroverzna izložba

Inače, delo je umetnica naslikala još 2012. godine, a prva namera bila joj je donirati ga katedrali u Skari. Želela je, kako je tada izjavila, da ispita da li je Švedska crkva zaista ” gej frendli”. Istospolne brakove crkva je dozvolila još 2009. godine, ali u samim religijskim objektima nije bilo ni jednog prikaza LGBT zajednice.

Trebalo je da prođe sedam godina dok “Raj” napokon nije pronašao svoje mesto. Ovo nije prva kontroverza za koju je zaslužna umetnica u saradnji sa Švedskom crkvom. Pre deset godina u katedrali u Upsali, njihovoj najvećoj bogomolji, otvorena je izložba “Ecce Homo” koja je prikazala Isusa u nekoliko “gej situacija”, a iz tog ciklusa najpoznatija je parafraza poslednje večere.

ČITAJTE:  Trećina Amerikanaca između 18 i 25 godina izjašnjava se kao LGBT

Ista izložba bila je prikazana i u Beogradu tri godine posle, a zbog velikih protesta desnih krugova bila je pod stalnom policijskom zaštitom.

Napustilo je milion vernika

Kao što se da primetiti, švedska crkva poznata je kao vrlo liberalna u poređenju sa drugim hrišćanskim denominacijama. Nije to samo stvar venčavanja istopolnih parova. Recimo, prva žena u Švedskoj zaređena je još davne 1960, a pre dve godine doneli su i novu terminologiju koja Boga više ne oslovljava u muškom rodu.

To je posledično donelo neke promene u obredima pa je, npr. sintagma prilikom krštenja “U ime Oca i Sina i Duha Svetog” promenjena u neutralniju “U ime Boga i Svetog Trojstva”.

Ipak, ni liberalizacija im nije pomogla da zadrže vernike. Prema podacima nacionalne televizije SVT u deset godina (između 2008. i 2018.) crkvu je napustilo milion vernika.

ČITAJTE:  Slovačka smanjuje finansiranje LGBT+ projekata

Izvor: Telegraf.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.