Kovačevski: Prajd u Skoplju jedan od najznačajnijih demokratskih događaja


Premijer Severne Makedonijie Dimitar Kovačevski ocenio je da je parada ponosa u Skoplju jedan od značajnih demokratskih događaja u njegovoj zemlji.

„Svako ima pravo na poštovanje, dostojanstvo, prihvatanje bez predrasuda i jednake mogućnosti za samoostvarenje“, napisao je Kovačevski na Fejsbuku (facebook.com/Dimitar.Kovachevski) povodom treće parade ponosa „Skoplje prajd“ (Skopje pride), koja će biti održana večeras.

Zato, kako je istakao, briga i napori koje Vlada Severne Makedonije ulaže da obezbedi afirmaciju i otvoren prostor za aktivno učešće LGBTIQ+ zajednice ostaju njen putokaz u izgradnji demokratskog društva koje praktikuje evropske vrednosti i u kome ima mesta za sve.

„Kao vlada posvećeno radimo na dobrobiti svih građana. Doneli smo Zakon o sprečavanju i zaštiti od diskriminacije, koji uključuje i seksualnu orijentaciju i rodni identitet. Komisija za zaštitu od diskriminacije prvi put ima lica iz civilnog sektora. Ima još izazova, ali zajedno i posvećeni ćemo ih rešavati i prevazići“, napisao je Kovačevski i poželeo uspešan i miran „Skoplje prajd 2022“ (#SkopjePride).

ČITAJTE:  Parade ponosa u više gradova u SAD

Da treća Parada ponosa u Skoplju prodje u mirnoj atmosferi, bez incidenata, u atmosferi tolerancije i prihvatanja ranije danas je poželeo i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, koji je posetio volontere i organizatore i sa njima razgovarao o organizaciji tog skupa.

Izvor:


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.