Kome smeta Goran Jevtić?

Autorski tekst savetnika advokata odbrane o slučaju osude poznatog glumca

Već danima se u tabloidima vrti priča o pravosnažnoj presudi Goranu Jevtiću kojom je osuđen na deset meseci zatvora zbog obljube maloletnog lica.

Tu kampanju otpočeo je tabloid Blic još u toku procesa (koji je, inače, bio zatvoren za javnost!), kršeći princip presumpcije nevinosti i ne vodeći računa o interesima maloletnika koji je trpeo podsmehe u svojoj sredini, zbog kojih je napustio školu. Budući da sam u procesu bio angažovan kao savetnik advokata odbrane, imam uvid u kompletan proces. I, šta su činjenice?

Maloletni mladić je zaista imao 16,5 godina, ali je bio za glavu viši od Jevtića, atletski građen, te nije moglo biti reči o nekakvoj prinudi. Sve se dešavalo u četiri sata ujutro, u pozorišnom klubu, pa je i pitanje kome je moglo pasti na pamet da je u pitanju maloletnik. Pošto fizička prinuda nije dolazila u obzir, javni tužilac se dosetio da ponašanje mladića objasni „fascinacijom poznatim glumcem“ koja ga je učinila psihološki nemoćnim da pruži otpor.

Međutim, tim veštaka sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu (dva profesora sudske psihijatrije i profesor sudske psihologije) ovu tezu je odbacio i nedvosmisleno zaključio da je „oštećeni bio sposoban da pruži otpor“. Prvostepeni sud nije prihvatio zaključak veštaka (što je potpuno neverovatno i gotovo presedan u sudskoj praksi) i Jevtića je osudio na uslovnu kaznu, da bi Viši sud u Somboru ovu kaznu potom preinačio u kaznu zatvora.

Nakon presude, usledila je besomučna kampanja protiv Jevtića, prvo u Blicu, a potom i u ostalim tabloidima i na TV Prva, ispoljavajući jasne elemente homofobije i proglašavajući ga čak i pedofilom!

Svi oni koji poznaju Jevtića i koji su imali prilike da prate njegov glumački i rediteljski rad, svesni su da ovde nisu čista posla. Da li je sklonost da opravdano kritikuje ponašanje vlasti Jevtića svrstala u plejadu ličnosti koje tabloidi razvlače i blate? Ko je sledeći? Ostavljam čitaocima da sami daju odgovore na ova pitanja.

ČITAJTE:  Više od 50 ljudi uhapšeno u Džakarti zbog gej žurke

Piše: Mikloš Biro
Izvor: Danas

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.