Biljana Srbljanović: Deset litara bezolovnog


… i gledaš kako gori pederčina, reči su jednog od stotina sličnih komentatora na presudu Goranu Jevtiću, koje nikoga ne šokiraju. Ovo je suština medijske hajke, „ubiti pederčinu“- ako ćemo u dve reči. Ja ne želim da komentarišem krivično delo. Želim da iznesem činjenice i govorim o javnoj hajci na čoveka, koja lako može da preraste u tragediju. Jevtić je osuđen za krivično delo „nedozvoljene polne radnje nad nemoćnim licem“, a ne za pedofiliju, za koju mu nije suđeno, ne za silovanje, za koje mu nije suđeno i pogotovo ne za dela iz „Marijinog zakona“i govoriti bilo šta drugo je pre svega skrnavljenje sene mrtve osmogodišnje devojčice po kojoj se zove zakon, silovane i ubijene pod najsvirepijim okolnostima.

Jevtiću je suđeno jer je imao nedozvoljeni polni kontakt sa zakonski zrelim mladićem, od 16 i po godina i za to je najpre dobio 10 meseci kućnog zatvora. Tužilac, u sredini u kojoj je homoseksualni odnos na zlom glasu, u kojoj, prema sopstvenom svedočenju, oštećeni mladić (sada dvadesetjednogodišnjak) trpi homofobne ispade, osude sredine i odbacivanje zbog sumnje da je gej, nije bio zadovoljan presudom i žalio se. Kazna je tako, pod pritiskom tabloida, mržnje i netrpeljivosti sredine, preinačena u bezuslovni zatvor.

ČITAJTE:  LGBT udruženje „Da se zna!“ najavilo tužbu protiv dnevnog lista „Alo“

I to je tabloidima i desničarskim organizacijama malo. Oni hoće još veću kaznu i nastavljaju da vode svoj proces u javnosti, zasnovan na mučnim optužbama i neistinama, stvaraju atmosferu hajke u kojoj se, potpuno otvoreno, poziva na smrt Gorana Jevtića. Oštećeni mladić je, sa bahatim vođama parapolicijske organizacije Levijatan, nastupio na mrežama, u nekoj vrsti navođene video-ispovesti koja najviše podseća na snimke talaca sa otmičarima, koji su primorani da govore ono što im je suflirano da kažu. Levijatan je pozvao javnost da „bolesnik, zlostavljač, pedofil, silovatelj, zlotvor, nakaza, smeće, smrad i pederčina“ Goran Jevtić ne prođe sa tako „blagom“ kaznom.

U zastrašujućem nastupu Levijatana, koji preti rečima „Mi tek dolazimo“, mladić je slagao da je, kada je krivično delo učinjeno, imao 14 godina i rekao da bi „voleo da je (Jevtića) video na ulici, a da bi se to drugačije završilo“. To je bio znak komentatorima da, pod punim imenima i prezimenima, počnu da objavljuju pozive na ubistvo Jevtića i oni se danima takmiče u fantazijama šta bi sve otvoreno uradili „pedofilu i silovatelju“(mada, u stvari, „pederu“) Jevtiću „ja bih ga zaklala“, „kastracija odmah“, „razapeti ga“, „na lomaču s njim“, „presuditi mu golim rukama“, „to sve treba poubijati“, „demonu treba presuditi“, „ubiti glumca, mamu mu jebem, ja ću da platim ne košta mnogo“ samo su neki od njih.

ČITAJTE:  “Srpsko nacionalno biće i druge priče” u knjižarama

Nije neobična ova količina poziva na ubistvo, nije neobično ni to što se oni koji prete Jevtiću osećaju toliko bezbednim, da svoje psihopatske pokliče ne objavljuju anonimno, jer stvorena je takva atmosfera da je Jevtić zaslužio mučenje i smrt pod najgorim okolnostima. Istovremeno, grupa Levijatan, a verovatno i brojni tabloidi, odlično znaju šta rade, ova hajka stvara uslove pod kojim Jevtić treba da izdržava zatvorsku kaznu: lažno označen kao pedofil i silovatelj, a pre svega žigosan kao homoseksualac, Jevtić u zatvoru sada zaista može da dočeka smrt da to nikoga ne iznenadi. „Svaki peder je poremećen i bolestan, i sa njima treba po kratkom postupku.“kaže za Jevtića jedan poštovalac Levijatana. Drugi dodaje: „Treba ga ubiti, ali ladno i to u zatvoru, zgaziti ga dok ne izdahne“, a poslednji pravilno zaključuje: „Rastrgli bi ga zatvorenici kao i svakog pedofila, zato je dobio kućni pritvor.“ I tu se krije razlog poništenja presude kojom Jevtić od kućnog dobio „zatvorski“zatvor: baš da bi ga zatvorenici rastrgli, „kao svakog pedofila“.

ČITAJTE:  Gej mladić prekinuo štrajk glađu, nezadovoljan postupanjem policije

Da li smo mi to trenutno nemi svedoci pripremanog krivičnog dela, ubistva u najavi Gorana Jevtića, da li mi mislimo da je to normalno ili da nas se ne tiče? Da li mislimo da i osuđeni za krivično delo ima pravo na život i na kaznu koja nije neuobičajeno surova? Da li verujemo u reči Levijatana – da oni tek dolaze, a pošto još nisu zakucali baš na moja vrata, onda – nemam ja ništa s tim. Neće mene. Ja nisam silovatelj i pedofil. Ok, slažem se. ALI, NIJE NI GORAN JEVTIĆ.

Piše: Biljana Srbljanović
Izvor: Blic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

13 comments

  1. Licno poznajem sirotog zlostavljanog decaka, takodje poznajem i njegovog bivseg momka, takodje poznajem i njegovog decka sa Stranda, takodje i porodicu mu, takodje znam da se ne bi bunio za to vece, da nije bio uhvacen, da ga nije bilo blam! On zna to. Svi znamo to koji ga poznajemo. Znamo ko mu je i objasnio kako treba da se ponasa. Sve je jasno kao dan! Jevtic je pogresio, ali ovo je previse! Luka, priznaj!

  2. Licno poznajem sirotog zlostavljanog decaka, takodje poznajem i njegovog bivseg momka, takodje poznajem i njegovog decka sa Stranda, takodje i porodicu mu, takodje znam da se ne bi bunio za to vece, da nije bio uhvacen, da ga nije bilo blam! On zna to. Svi znamo to koji ga poznajemo. Znamo ko mu je i objasnio kako treba da se ponasa. Sve je jasno kao dan! Jevtic je pogresio, ali ovo je previse! Luka, priznaj!

  3. Goran Jevtić jeste pedofil i silovatelj i zaslužuje oštru kaznu

  4. Nisam ni na cijoj strani, samo bih nesto da kažem. Momak je 99. god, a ovo se desilo 2014 god. Kako ste došli do 16 ipo god?
    Drugo, evo upravo sam proverio sve objave Levijatana(na fb i tviteru) , nigde ne pozivaju da se neko ubije ili sta već.
    Toliko, pravda neka pobedi.

  5. Биљану свакако не занима судбина како тог сада већ момка,тако и Јевтића. Претња смрћу или линч па макар он био и медијски је неприхватљив.Али Биљана овде а и сваком приликом покушава да Србе представи у што горем светлу. То је једини и прави циљ свега што ради.

  6. Silovanje ne bi bilo tako nežno. Mali da prizna, a Levijatan u zatvor.

  7. Somborac, to sto je dete homoseksualac ne znaci da hoce sa svakim muskarcem kao sto i Vi necete sa svakom zenom i to ne znaci da moze svaki muskarac da mu radi ono sto je Jevtic, stoga on jeste silovatelj a i pedofil jer je dete imalo 15 godina, bilo je maloletno i mnogo mladje od njega.

  8. Dečko je rođen 1998. a ne 1999. a događaj je bio tačno na polovini 2014. Znači ako je rođen u januaru imao je 16 i po, a ako je rođen u decembru imao je 15 i po.

    Ako advokat kaže da je imao 16 i po, ne vidim zašto neko sebi dozvoljava da ne veruje. Advokat koji je učestvovao u procesu NE SME da laže o detaljima već završenog procesa ili gubi licencu.

    Uostalom age of consetn je 14, a ne 15 ili 16 ili 17 za većinu stanovništva, a za Rome (po presudi sudije visokog apelacionog suda Miodraga Majića je i niži, nije precizirano koliko niži, doduše).

    Dakle, prestanite više svi sa budalaštinama što se tiče godina.

    Takođe, sedam minuta koliko je dečko ostao dok mu ga je Jevtić dudlao je prilično dugačko vreme, kao vožnja skoro 12 km pri brzini od 100 na sat, tj više nego dovoljno da se skuva jaje.

    To neko ko ne želi oralni seks ni u ludilu ne bi otrpeo.

  9. Poznajem Gorana ceo svoj zivot josh iz osnovne i srednje shkole .On jeste homoseksualac i to nikada nije mogao ni hteo da krije,to je njegova priroda i to ne mozemo i ne trebamo osudjivati.On NIKOGA ne bi povredio jako je emotivan oduvek je bio,i vrlo dobar prijatelj.
    Jako je lep i sharmantan i ne chudi me da mladji homoseksualci po prirodi zele da mu se dopadnu.
    Niko od nas nije bio nevin sa 16 godina!osim ako nije poremecen!
    Goran Jevtic nije silovatelj to mogu potpisati.

  10. Biljo,
    To što je dotični peder ne abolira ga za pedofliju, odnosno polne radnje nad nemoćnim licem.
    Da li vam dopire da je to dete od oko 15-16 godina , tj da se radi samo o par meseci razlike, a da to seksualnom predatoru i manijaku sa finim manirima i bogatim kulturnim životom nije bilo bitno. Pa on mu sigurno tog trenutka nije gledao u krštenicu već i nešto drugo, te je životinjski i nagonski nastupio u potrebi da zadovolji svoje najprimitivnije potrebe. Baš kao životinja.
    Praktično gledajući, dete je moglo da ima manje od 15, 14 ili 13 godina.
    Da li biste isto reagovali da je to vaše dete?
    Da sam na vašem mestu Biljo, a i kao gej zajednica, distancirao bih se i što bi se reklo pažljivije birao sa kime se družim. Trudio bih se da budem u boljem društvu.
    Recimo mene je uvek čudilo da ćutite kada su ugrožena prava deci, majkama, ili radnicima.
    Nikada niste kao gej zajednica, a ni vi lično Biljo pružili podršku takvim ugroženim manjinama i grupama Pa čak i vi bi trebalo da imate neke kriterijume … Biljo.

    Ili možda ne…

    Očekujući jeftinu pljuvačinu,

    Vaš DrMr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.