Japanski sud: Zabrana brakova istopolnih parova neustavna


Japanski sud presudio je da je zabrana Vlade istopolnim partnerima da stupaju u brak neustavna.

Iako je sud odbio zahtev podnosiolaca tužbe za isplatu odštete, presuda predstavlja veliku pobedu zbog uticaja koji može da ima na slične tužbe.

Okružni sud u Saporou je ukazao da rasa, pol i seksualna orijentacija nisu stvar indivudualnog izbora i da zato ukidanje beneficija istopolnim parovima koje imaju heteroseksualni nije opravdano.

Sudija je u presudi naveo da je zabrana istopolnih brakova protivna Članu 14. Ustava koji zabranjuje diskriminaciju „zbog rase, veroispovesti, pola, socijalnog statusa ili porodičnog porekla“.

Okružni sud u Saporou je odbacio zahtev tri istopolna para da im japanska vlada isplati po milion jena odštete zbog trauma koje su doživeli jer im nije dozvoljeno da se venčaju.

Pošto se po japanskom zakonu brak zasniva na „uzajamnom pristanku oba pola“, tumači se da je dozvoljen samo brak muškarca i žene.

Tako bi presuda mogla da utiče na druge slične presude i ubrza odgovor vlade na pozive da promeni zakon.

Iako u Japanu raste svest i podrška pripadnicima LGBT populacije, diskriminacije ima, istopolni parovi ne mogu da međusobno nasledjuju imovinu, ni da ostvare roditeljska prava.

Japanska vladajuća Liberalno-demokratska partija ima veoma konzervativne, paternalističke stavove o porodičnom sastavu i njena politika ometa napredak prava žena i prihvatanje seksualne različitosti.

Izvor: N1


ČITAJTE:  Gej aktivista hoće da tuži Nejmara za homofobiju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.