Istorija LGBT pokreta u republikama bivše SFRJ


U petak, 16. septembra u 18 časova u okviru trećeg Merlinka klasik film festivala u Jugoslovenskoj kinoteci biće održana svetska premijera slovenačkog dokumentarnog filma LGBT_SLO_1984, reditelja Boris Petkoviča.

Film počinje sa Magnus gej kulturnim festivalom, koji je organizovan 1984. godine u Ljubljani i koji je uključivao LGBT Film Festival – prvi takav festival u Evropi. Iste godine osnovana je „Magnus sekcija“ – prvi organizovani gej pokret u bivšoj Jugoslaviji, a verovatno i u istočnoj Evropi. Prve godine karakterišu klupska dešavanja i organizacija manifestacija i festivala. Slovenački LGBT pokret postao je najprogresivniji pokret tog vremena i aktivan je i danas.

Reditelj Boris Petkovič kaže da mu je tokom čitavog kreativnog procesa bilo veoma važno da se film ne svede na politički pamflet samog pokreta, već da bude smešten u širi društveni kontekst. „Zanimala su me dva aspekta: kako se razvijao slovenački LGBT pokret pod raznim vrstama pritiska različitih delova društva i kako su aktivizam i kultura LGBT pokreta uticali na razvoj LGBT zajednice i šire društvene sfere“.

ČITAJTE:  Pevačica Šinejd O’Konor preminula u 56. godini

Nakon projekcije filma biće priređen razgovor sa rediteljem Borisom Petkovičem, spisateljicom Suzanom Tratnik, profesorom Romanom Kuharom iz Slovenije, aktivistom Kurtom Kricklerom iz Austrije i aktivistkinjom Jelenom Vasiljević iz Srbije na temu istorije LGBT pokreta u republikama bivše SFRJ.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.