Istopolni brakovi u Srbiji

U Srbiji, za razliku od Hrvatske i Crne Gore, ne postoje zakoni koji regulišu istopolne brakove ili registrovana partnerstva. Zakoni ne postoje, a premijerka države, Ana Brnabić, pripadnica LGBT populacije, podiže dete koje je nedavno rodila njena partnerka. I na tome su joj svi čestitali. Tabloidi su bili zdušno najavili: “Premijerka dobila sina!”.

U Srbiji se tema istopolnih brakova pokreće par puta godišnje. Ako se takav zakon donese u nekoj od država u komšiluku, u doba Pride-a, to jest Parade ponosa, ili tokom letnje oseke tema u medijima. Predlog zakona postoji već godinama, ali nijedna vlast se nije ozbiljnije zainteresovala da se time bavi kaže za WDR LGBT Boris Milićević, aktivista i visoki funkcioner do skoro, a sva je prilika i u narednom periodu, vladajuće Socijalističke partije Srbije: „Ne vidim uopšte da sad Srpska napredna stranka (SNS) ili Socijalistička partija Srbije (SPS) hoće taj zakon. SNS može sam da ga donese, mada mislim da to neće biti slučaj. Pogotovo što se sada politička situacija vrlo usložnjava. Mi ćemo u narednih godinu, godinu i po dana imati vrlo burnu političku situaciju i mislim da pitanje LGBT prava neće biti visoko kotirano“.

Sa nadom dočekali i …?
LGBT populacija sa nadom je pre tri godine pozdravila izbor tada nestranačke ministarke Ane Brnabić, deklarisane pripadnice pokreta, za premijerku. To je za tradicionalnu Srbiju bio hrabar potez koji, pokazalo se, nije izazvao nikakve tenzije. Ali ni suštinske promene u LGBT pravima. Izglasani su određeni zakoni kojima je olakšan život pripadnicima LGBT-a. Trans osobe, na primer, dobile su mogućnost da promene lična dokumenta i JMBG (socijalni broj) tokom procesa, a pre same promene pola. Zakon o istopolnim brakovima ili registrovanim partnerstvima, međutim, nije bio ni tema. Premijerki su svi čestitali kada su, kako je rečeno u medijima, ona i njena partnerka dobili sina što, zvučaće paradoksalno, u Srbiji se ne zna da li je po zakonu koji inače ne postoji. Direktor za Evropu organizacije Branioci građanskih prava (Civil Rights Defence) i jedan od organizatora beogradskog Pride-a, Goran Miletić, smatra: “Čini mi se da usvajanje zakona o istopolnim partnerstvima ne zavisi preterano od Ane Brnabić. Videćemo kako će to izgledati kada dobijemo novu Vladu. Ukoliko Ana bude ponovo premijerka, ona je u međuvremenu postala članica Srpske napredne stranke, tako da se stvari tu pomalo menjaju”.

Može, ali…?
Većina učesnika na političkoj sceni Srbije nije preterano zainteresovana za LGBT pitanja jer to ne donosi političke poene, to jest glasove. Nisu protiv da se ne bi zamerili svetu, ali se ne deklarišu ni za zbog birača. Ako bismo apstrahovali huligansku uvredljivu retoriku, argumentacija protivnika se svodi na reči jednog od lidera opozicije sa desnice, Boška Obradovića, koje je izrekao prilikom jedne skupštinske rasprave: “Vi želite da gospodarite dušama i telima mladih ljudi u Srbiji i da ih usmeravate u smeru vaših seksualnih…, nazovite to kako hoćete, opredeljenja. A gde je tu većina, gde su tradicionalne porodične vrednosti, gde je borba protiv bele kuge? Radite šta god hoćete u ovoj državi. Imate gej premijera. Šta hoćete više od ove države?”.

U svakom slučaju, situacija u Srbiji je znatno je drugačija u odnosu na krvave scene kakve su viđane u prošlim decenijama. Boris Milićević kaže da on lično više nema nikakvih problema u javnim prostorima, a tukli su ga ranije mnogo puta, čak i na elitnim žurkama: “Jer im se moglo”. Sada je u pitanju, kaže, glasna manjina koja je nekada agresivna, ali većina više nije tako nastrojena. Goran Miletić podvlači da i policija vrlo brzo reaguje na prijave nasilja nad pripadnicima LGBT populacije, ali da je tužilaštvo često presporo i zaključuje: “Jeste se puno toga promenilo. Sama činjenica da imamo premijerku koja je pripadnica LGBT zajednice takođe jeste bitna stvar. To je bilo gotovo nezamislivo pre na primer 5 godina. Sve skupa, međutim, pripadnici zajednice imaju utisak da se stvari sporo menjaju”.

Za 2022. godinu u Beogradu se planira da se održi Evro Pride, velika LGBT manifestacija kakva se do sada još nikada nije dogodila u tom regionu.

Aleksandar Timofejev, Beograd

Izvor: wdr.de

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.