Irski grad prekinuo partnerstvo s poljskim gradom zbog diskriminacije LGBT


Irski grad Fermoj prekino je veze sa poljskim partnerskim gradom Nova Demba koji se proglasio “zonom slobodnom od LGBT”, u najnovijem pokušaju Evropljana da se suprotstave sve većoj homofobiji u Poljskoj.

Svih šest odbornika u Fermoju glasalo je da se prekinu 14-godišnji odnosi sa gradom na istoku Poljske, sa kojim su razmenjivali posete i organizovali kuturne događaje, izjavio je inicijator predloga odbornik Noel Mekarti.

“Prekinuli smo jer smo smatrali da su njihove lokalne vlasti diskriminisale LGBT zajednicu”, izjavio je Mekarti za Fondaciju Tomson Rojters.

Mekarti je rekao da irski odbornici nemaju ništa protiv odbora poljskog grada za sprovođenje partnerskog projekta, niti protiv gradonačelnika, nego da jednostavno ne mogu da budu povezani s gradom koji ne menja stav o svojoj LGBT zajednici.

ČITAJTE:  Ponovo zabranjena Parada ponosa u Istanbulu

Zvaničnici Nove Dembe nisu odgovorili na zahtev za komentar tog poteza irskog grada.

Poljska vladajuća partija Pravo i pravda je tokom predizborne kampanje 2019. godine isticala da prava LGBT populacije ugrožavaju tradicionalne porodične vrednosti.

Tokom protekle godine gotovo 100 lokalnih samouprava je usvojilo rezolucije protiv “LGBT ideologije”, zbog čega su ih aktivisti nazvali “zonama slobodnim od LGBT”.

To je izazvalo oštre kritike međunarodne zajednice, a nekoliko evropskih gradova je prekinulo odnose sa svojim poljskim partnerima. Evropska unija je odbila finansiranje partnerskih projekata šest poljskih gradova koji su usvojili takve rezolucije.

U rezoluciji koju je usvojio grad Nova Demba obećava se da će “braniti tradiciju, kulturu i religiju od agresivne, obmanljive i štetne LGBT ideologije”, prema mapi “Atlas mržnje” koju su napravili lokalni aktivisti koji prate “zone slobodne od LGBT”.

ČITAJTE:  EU: Odnos Srbije prema Romima i LGBT populaciji izaziva zabrinutost

Iako poljski zvaničci tvrde da se diskriminacija ne toleriše u toj zemlji, aktivisti za prava LGBT zajednice kažu da simbolične rezolucije doprinose porastu homofobije.

Holandski grad Nivegejn prekinuo je veze sa poljskim gradom Pulavi, a prethodno je prijateljske odnose sa tim gradom na jugoistoku Poljske prekinio i francuski Due zbog rezolucije protiv LGBT.

Krasnik i Tuhov takođe su neki od poljskih gradova sa kojima su Francuzi prekinuli partnerstvo.

Poljski aktivisti za zaštitu prava pripadnika LGBT zajednice imaju pomešana osećanja o odlukama malih gradova kao što je Fermoj, koji ima oko 6.000 stanovnika, da prekinu veze sa poljskim “zonama slobodnim od LGBT”.

“Prekidanje veza je uvek rešenje koje bi trebalo da bude doneto kao krajnje sredstvo”, smatra Magda Dropek iz grupe LGBT u Krakovu. “Pokušavamo da ubedimo partnerske gradove da iskoriste svoj uticaj, iskustvo i znanje da pokažu lokalnim vlastima u Poljskoj da je različitost nešto što treba da se neguje”, kazala je ona.

ČITAJTE:  Otac i ujak brutalno pretukli dečaka jer je gej

Izvor: EURACTIV.com


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.