Hrvatska policija seksualno zlostavljala migrante


Hrvatska policija optužena za gnusno postupanje prema migrantima, objavio je britanski Gardijan.
Hrvatska policija u nekoliko navrata ozbiljno je „prozivana“ za izrazito brutalno postupanje prema ilegalnim migrantima, ali i za prećutkivanje toga da duž granica patroliraju paravojne formacije koje obavljaju „prljav posao“ vraćanja migranata u BiH.

I sam Gardijan je u nekoliko navrata pisao o brutalnosti hrvatske granične policije, pozivajući se na izjave očevidaca ali i pretučenih migranata. Policijska brutalnost, prema tadašnjem pisanju Gardijana, nije zaobišla ni žene koje su gledale kako policajci maltretiraju muškarce, a uz to su tučene ili skidane dok su pregledane.

Prema najnovijem tekstu britanbskog lista, danska NVO „Danish Refugee Council“ dokumentovala je niz brutalnih vraćanja migranata sa „Balkanske rute“, a najnoviji podaci odnose se na period od 12. do 16. oktobra.

ČITAJTE:  Policija sprovela racije u gej klubovima u Moskvi

Gardijanu su ustupljene fotografije mučenih migranata, kao i medicinski izveštaji koji potvrđuju tezu brutalnosti hrvatske granične policije, a za koje aktivisti NVO kažu da su šokantni.

„Svedočenja su užasavajuća“ kazala je Šarlot Slente iz Danske NVO i dodala: „Više od 75 osoba prijavilo je nehumanu torturu nad njima, brutalno prebijanje ali i seksualno zlostavljanje, i to za samo sedam dana.“

Prema svedočenjima migranata nasilna vraćanja s granice događala su se na graničnom prelazu kod Velike Kladuše.

“Sve osobe koje su razgovarale s predstavnicima Danskog veća za izbeglice imali su vidljive rane (modrice i posekotine), kao rezultat nasilja kojeg je navodno počinila hrvatska policija. Prema izjavama intervjuisanih žrtava (s vidljivim dokazima povreda), nasilno vraćanje je uključivalo brutalno i izuzetno nasilno ponašanje, degradirajuće postupanje, kao i pljačku i uništavanje osobnih stvari,” navodi se u izveštaju ove humanitarne organizacije.

ČITAJTE:  Policajac ubio televizijskog voditelja i njegovog partnera

Primer seksualnog zlostavljanja zabeležen je u delu izveštaja baziranom na svedočenju grupe avganistanskih migranata, piše britanski dnevnik.

Navodi se da je grupa prešla hrvatsku granicu s područja BiH, kod naselja Šturlić, a neuniformisani policajac ih je presreo kod Novog Sela, pozvao pojačanje i odvedeni su u u policijsku stanicu.

Dva dana kasnije odvedeni su na sud, gde im je rečeno da će biti svedoci u slučaju protiv jednog člana njihove grupe, koji je pobegao a koji je optužen za nasilo ponašanje prema policiji.

Migranti su ispričali Danskom veću za izbeglice kako su ih policajci onda odveli na nepoznatu lokaciju i ubacili u kombi gde su ih dočekali “deset naoružanih osoba, obučenih u crno, s prekrivnim licima, u vojnim čizmama i sa čeonim lampama.

ČITAJTE:  Otkriveni jezivi detalji ubistva trans TikTok zvezde

Migrant s inicijalima M.K. tvrdi da ga je jedna od prisutnih osoba seksualno napastvovala upotrebivši granu.

Mustafa Hodžić, doktor u Velikoj Kladuši, potvrdio je da migrant ima rane po leđima I nogama, kao i da postoje jasni znaci seksualnog zlostavljanja.

Izveštaj sadrži i svedočenje pakistanskog migranata, koji govori o navodnom premlaćivanju grupe migranata uključujući i maloletnike.

Gardijan podseća da je otkriven i veliki skandal unutar Eu jer je otkriveno da su pojedini zvaničnici znali šta se dešava na granici Hrvatske i BiH, ali da su namerno zataškali ceo događaj.

Sada se ponovo, kao i svih prethodnih puta traži hitna reakcija EU.

Takođe, treba dodati i da je hrvatska policija svaki put negirala apsolutno sve optužbe na njihov račun.

Izvor: Vesti online


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.