IKEA i ove godine obeležila Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije


Kompanija poziva na snažniju podršku i nudi savete kako da postanete saveznik, imajući u vidu da se više od 75 odsto mladih LGBT+ osoba u Beogradu ne oseća istinski prihvaćeno u svojim domovima.

Povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, 17. maja, IKEA Srbija pokreće kampanju „Ljubav je uvek dobrodošla“ kako bi podstakla društvo na solidarnost, ravnopravnost i inkluziju LGBT+ osoba.

Kompanija je sprovela opsežno istraživanje među mladim LGBT+ osobama u četiri regionalne prestonice – Bukureštu, Zagrebu, Beogradu i Ljubljani. Rezultati pokazuju da se većina ispitanika ne oseća u potpunosti prihvaćeno ili dobrodošlo u svojim domovima nakon što članovima porodice otkriju svoju seksualnu orijentaciju. U više od 60 odsto slučajeva, mladi se suočavaju sa različitim oblicima neprihvatanja, uglavnom suptilnim, neverbalnim znacima, poput stida koji ispoljavaju članovi domaćinstva. Sa ovom vrstom neprihvatanja im je najteže da se izbore, čak i više nego sa verbalnom ili fizičkom agresijom.

ČITAJTE:  Andrej Obradović od četvrtka štrajkuje glađu

‘’U kompaniji IKEA verujemo da svako ima pravo na mesto koje može nazvati domom – a to nisu samo četiri zida i krov nad glavom. To je mesto gde osećamo sigurnost, pripadnost i prihvaćenost. Mnoge LGBT+ osobe nemaju ovakvo iskustvo u svojim domovima i često se osećaju diskriminisano i otuđeno. U skladu sa našom vizijom da stvaramo bolju svakodnevnicu za mnoge ljude, imamo odgovornost i privilegiju da se zalažemo za pravednije i ravnopravnije društvo, kao i da doprinosimo pozitivnim promenama”, rekla je Ekaterina Egorova, regionalna izvršna direktorka i glavna direktorka za održivost u IKEA Jugoistočna Evropa.

Kako bi pokazala posvećenost većoj inkluziji LGBT+ zajednice, IKEA Srbija je obeležila 17. maj podizanjem zastave duginih boja ispred robne kuće u Beogradu. Kompanija želi da podstakne društvo da bude bolji saveznik voljenim LGBT+ osobama i široj LGBT+ zajednici i poziva na preduzimanje konkretnih, smislenih koraka kako bi se svi osećali dobrodošlo, kao kod kuće. Praktični saveti i simbolični znak „Dobrodošli“, dostupni su na veb stranici kompanije, a IKEA podstiče svoje kupce i širu javnost da te simbole podele na društvenim mrežama i na taj način pokažu solidarnost sa LGBT+ zajednicom.

ČITAJTE:  Gruzija ograničava prava LGBT zajednice

Svoju podršku možete dati i kupovinom STORSTOMMA torbe duginih boja koja će biti dostupna u IKEA robnoj kući u Beogradu. Deo prihoda je namenjen organizaciji „Da se ​​zna“ koja pruža pravnu i psihološku podršku LGBT+ zajednici.

Kompanija IKEA je dodatno najavila podršku predstojećem Euro Prajdu (Euro Pride), koji bi trebalo da se održi od 12. do 18. septembra u Beogradu. Kompanija tako nastavlja da se zalaže za rodnu ravnopravnost i podršku ranjivim grupama, a u skladu sa svojom Agendom o Raznolikosti i Inkluziji.

Izvor: Nedeljnik


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.