Hteo da donira krv i antitela na koronu, odbili ga jer je gej

Ko preživi infekciju korona virusom i ima dovoljno antitela može da donira krv u naučne svrhe i pomogne obolelima. On je to poželeo da učini ali su ga lekari odbili jer je homoseksualac.

Hagen S. je bio pacijent broj 59 u Berlinu gde ima više od 8.000 potvrđenih slučajeva korona virusa.

Pedesetpetogodišnji muškarac hteo je da pomogne i prijavio se u berlinsku kliniku “Šarite”. Ispostavilo se da je savršeni davalac, a onda je vraćen zato što je gej.

“Lekar mi je samo rekao da ne dolazim u obzir kao davalac plazme, iako sam preživeo koronu, zato što sam homoseksualac. Prvi put u životu osetio sam se diskriminisanim”, rekao je Hagen za “Velt”.

On je u proleće imao infekciju korona virusom srednjeg intenziteta. Kašljao je, imao visoku temperaturu, bolove u mišićima i izgubio je čulo ukusa. Onda su ga pozvali da se testira, jer bi rezultat mogao da bude koristan u naučne svrhe.

“Odlučio sam da dobrovoljno učestvujem u istraživanjima. Mislio sam, kad sam već preživeo tu boleštinu, onda bar da od toga ima i neke koristi. Hteo sam da pomognem”, kaže Hagen.

Na berlinskoj klinici detaljnije su ispitali njegovu krv. Ispostavilo se da ima veliku količinu tzv. IGG antitela, te da je savršeni davalac. Potom su ga pozvali da donira krvnu plazmu, a obavljene analize su pokazale da nije bolovao ni od HIV-a, ni od hepatitisa C, niti bilo koje druge seksualno prenosive bolesti.

Jedini problem: zakon ne dopušta da homoseksualci tek tako doniraju krv. Pošto je sam rekao da je gej, sve je propalo.

Pritom se dobrovoljni davaoci krvne plazme hitno traže. Nemački Savezni centar za zdravstveno prosvećivanje pokrenuo je kampanju “Jednostavno spasi život – daj krv!” kojom poziva ljude koji su preživeli bolest da doniraju plazmu.

ČITAJTE:  Britanski multimilioner zaprosio bivšeg dečka svoje kćerke

Antitela iz nje su veoma korisna za teško obolele od kovida-19. Ona im se ubrizgavaju ili direktno kroz transfuziju, ili se donirana plazma koristi za obogaćivanje antitela i proizvodnju visokokoncentrisanih preparata.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan saopštio je da će zajedno s nadležnim institucijama potražiti rešenje ovog problema. Zakon potiče iz osamdesetih godina, kada je HIV bio veoma raširen, ali danas se ta infekcija uspešno drži pod kontrolom.

Iako se donirana krv testira na bolesti, zakon je izmenjen samo utoliko da homoseksualci mogu da daju krv, ali samo ako godinu dana nisu imali seksualne odnose sa muškarcem.

Izvor: Mondo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.