Crna Gora: Prijava protiv advokata zbog homofobičnih pretnji

Organizacija Queer Montenegro najavila je prijavu protiv podgoričkog advokata Velibora Markovića zbog, kako navodi, direktnih prijetnji koje je uputio novinarki dnevnog lista “Vijesti” Damiri Kalač i LGBT osobama. Prijavu podnose zajedno sa nevladinim organizacijama Juventas , Spektra, STANA i Montenegro Pride, koje se bave zastitom prava LGBT osoba.

Advokat Velibor Marković je u objavama na društvenoj mreži Facebook napisao da će slomiti kičmu svakoj LGBT osobi koja se bude ljubila “pred njim ili njegovom maloljetnom djecom”, a novinarki Kalač da će joj “zavrnuti šiju”.

Iz nevladinog sektora poručuju advokatu Markoviću i drugima koji šire mržnju i netrpeljivost, podstičući tako druge na nasilje, da će se suprotstavljati homofobiji, transfobiji, nasilju i diskriminaciji.

Juče su se ovim povodom oglasile LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni centar, sa ocjenom da postoji osnovana sumnja da advokat Velibor Marković javno širi netrpeljivost i diskriminatorske stavove prema LGBTIQ zajednici i onima koje percipira kao njihove pripadnike.

Kako su objavile “Vijesti”, njihova novinarka Damira Kalač je, u svojstvu građanke, policiji podnijela prijavu protiv Markovića zbog prijetnji upućenih na Fejsbuku tokom prepiske o pravima LBTIQ osoba i Zakona o životnom partnerstvu istopolnih parova.

Marković je u izjavi za Vijesti negirao da je homofob, kazavši da izrečeno nije prijetnja, nego upozorenje, te da je riječ o Ustavom zagarantovanom pravu na slobodu govora.

Inače, advokat Velibor Marković je pravni zastupnik interesa Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori u sporu protiv države povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.