Homoseksualnost tretirana kao zločin


Uzbekistanska LGBTQ+ zajednica suočava se, kako navode, sa sve većim pretnjama i represijom i konstantno strahuju za svoj život, piše Gardijan.

U prilog tome govore i neredi njihovih protivnika prošlog vikenda i novi zakoni usvojeni tokom nedelje o zabrani objavljivanja sadržaja za koji se smatra da pokazuje nepoštovanje prema društvu i državi.

Naime, zakon usvojen u utorak, zabranjuje medijima ili komentatorima na društvenim mrežama da objavljuju sadržaje koji se zalažu za „dekriminalizaciju seksualnog ponašanja muškaraca“, što je trenutno nezakonito i kažnjava se zatvorom do tri godine. Uzbekistan i Turkmenistan su jedine postsovjetske države koje zabranjuju seksualne odnose među muškarcima.

Nasilje protivnika LGBTQ+ zajednice izbilo je uzbekistanskom glavnom gradu Taškentu prošlog vikenda nakon žustre rasprave na društvenim mrežama oko poziva na reformu krivičnog zakona o homoseksualnosti. Dvoje tinejdžera teško su povređeni u sukobima.

ČITAJTE:  Američki predsednički kandidati razlikuju se u stavovima o LGBTQ pravima

Miraziz Bazarov, popularni bloger i kritičar uzbekistanskih konzervativnih vrednosti koji je aktivno podržavao LGBTQ+ prava takođe je napadnut. Njega je, kako se navodi, pretukla grupa maskiranih muškaraca, zbog čega je smešten u bolnicu. Tri dana kasnije, službe bezbednosti su tokom pretresa njegove kuće zaplenile dokumenta i računar.

Pojedini članovi LGBTQ+ zajednice u Uzbekistanu su se obratili Gardijanu pod uslovom anonimnosti, kada su kazali da strahuju za svoj život pošto su na društvenim mrežama objavljivane njihove fotografije, imena i adrese LGBTQ+ ljudi, zajedno sa pozivima na nasilje.

„Strah se pojavio u mom životu. Bojim se da ovde ne umrem, a nemam gde da pobegnem. Ovih dana mnogi ne izlaze zbog straha iz kuće“, rekao je dvadesetogodišnji homoseksualac, prenosi britanski dnevnik.

ČITAJTE:  Živi i pusti druge da budu šta hoće

Kako navode, žele samo slobodu i mir, „ali sve se pogoršalo“.

„Opet imam napade panike, padam u depresiju zbog pomisli da mi se nešto može dogoditi.

„Ranije smo se plašili samo zakona, sada se bojimo i radikalnih pojedinaca, a vlada je zvanično na njihovoj strani.“

Iako se, kako se navodi, Uzbekistan pod rukovodstvom predsednika Šavkata Mirzijojeva u poslednje četiri godine kretao ka politički progresivnijem programu, to se nije odnosilo i na LGBTQ+ populaciju u ovoj bivšoj sovjetskoj državi.

Nedavnim izmenama krivičnog zakona vlada homoseksualnost više ne tumači kao „sodomiju“, već kao zločin protiv porodice, morala i dece.

Mihra Ritman, istraživačica za centralnu Aziju u Hjuman rajts voču, kaže da su i pre događaja proteklog vikenda pripadnici LGBT zajednice u Uzbekistanu bili meta uznemiravanja, pretnji, zlostavljanja i nasilja, imajući u vidu kriminalizaciju konsenzualnog istopolnog ponašanja i raširenu homofobiju.

ČITAJTE:  Tužilaštvo: Postupamo povodom slučaja torture nad gej mladićem

Ritman dodaje da je imajući u vidu rašireno neprijateljstvo prema ovoj osetljivoj grupi od presudnog značaja da „rukovodstvo Uzbekistana nedvosmisleno osudi takvo nasilje i da vlasti privedu odgovorne“.

Konzervativni blogeri zastupaju stav da „sve veća vidljivost LGBTQ+ aktivista i kampanje za prava seksualnih manjina nagrizaju konzervativne vrednosti“. Kako navodi bloger Abu Muslim, „naša omladina se odgaja u duhu konzervativizma i poštovanja tradicije“. Dodaje da društvo to doživljava kao napad na uzbekistanske verske vrednosti. „To nikada neće biti prihvaćeno“.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.