Homoseksualni par nikako neće moći da usvoji dete


Novi poljski zakon zabranjuje osobama koje žive u istopolnim zajednicima da usvajaju decu i kad se izjasne kao samohrani roditelji, prenosi Rojters.

Agencija navodi da Poljska već zabranjuje istopolnim parovima da zajedno usvajaju decu, ali neki su uspeli da “zaobiđu” ovu zabranu tako što bi jedan član usvojio decu izjašnjavajući se da je samohrani roditelj.

Sad će, međutim, i to biti zabranjeno, a zamenik ministra pravde Mihal Vojčik objašnjava tako da “homoseksualni par neće moći nikako da usvoji dete”.

On je naglasio da bi službe koje proveravaju prošlost potencijalnih usvojitelja morale da posvete posebnu pažnju tome da li pojedinac koji želi da usvoji dete živi u homoseksualnoj vezi.

ČITAJTE:  Izrael: Istopolnim parovima odobreno pravo na usvajanje dece

Rojters navodi da je ograničavanje prava homoseksualaca u Poljskoj slično onome u Mađarskoj, te da je dovelo Varšavu i Budimpeštu u sukob sa EU, koja je kritikovala dve države i zbog nepoštovanja nezavisnosti sudstva, neprijateljstva prema imigraciji i drugih politika.

Evropski parlament bi danas trebalo da glasa o rezoluciji kojom bi se čitava Evropska unija proglasila “LGBTIK slobodnom zonom” i u kojoj se navodi da su LGBTIK prava – ljudska prava, prenosi agencija.

Izvor: B92


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.