Helena Vuković o napadu u Vlasotincu


Transrodna osoba napadnuta je u Vlasotincu, a prema informacijama u medijima, prema njemu se posle napada nekorektno ponašala i policija. Iz MUP-a je za N1 rečeno da nisu dobili prijavu o napadu, a da su o događaju saznali iz medija. Helena Vuković iz udruženja Egal kaže da tek treba da se utvrdi kako je plicija postupala.

Transrodni mladić iz Vlasotinaca koji je u postupku promene pola i njegova verenica, koja je već promenila pol, i ranije su bili žrtve napada zbog svog ličnog svojstva, objašnjava Helena Vuković. Pre godinu dana oni su teško pretučeni posle čega su podneli krivičnu prijavu, ali iz suda nikada nisu dobili odgovor. Helena Vuković kaže da je iz suda kasnije objašnjeno da nisu znali da su u pitanju transrodne osobe.

ČITAJTE:  Kontroverzni zakon u Škotskoj i sloboda govora

Gošća Novog dana ističe da Vanju i njegovu verenicu maltretira grupa lokalnih mooćnika, a da u pravosudnom sistemu postoji nepozitam i da lokalni moćnici koriste svoju snagu kako bi zaštitili svoju decu.

“Ista grupa ljudi pre neko veče napala je Vanju sa rečima: ‘Niste nam mogli ništa na sudu… ženturačo jedno’. Kada su ga pretukli, pored njega se zaustavo sivi punto iz kojeg je izašao čovek u duksu sa fluorescentnim trkama, slično uniformi koju ima saobraćajna policija. Druga osoba u kolima se smejala. Vanja je tražio da pozove verenicu, a oni su mu rekli da će sve srediti. Potom su otišli. Vanja se obratio meni, a ja sam kontaktirala oficira za vezu sa LGBT u MUP-u u Nišu. Na policiji je da vidi ko ima pravo da se predstavlja kao policajac i da deli pravdu na lokalu”, rekla je Helena Vuković gostujući u Novom danu.

ČITAJTE:  MUP se oglasio povodom slučaja torture

Dodaje da je pravni tim Egala pokrenuo korake u ovom postupku i da prvi put postoji čista situacija da se aktivira član krivičnog zakona koji se odnosi na zločina iz mržnje, da je neko lice napadnuto zbog svog ličnog svojstva.

“Problem je što ako policija i privede počinioce, zakaže tužilaštvo”, ističe Vuković.

Ona kaže da projekat oficira za vezu sa LGBT osobama funkcioniše u MUP-u, ali samo u većim gradovima, zbog čega je Vanja morao da ode u Niš umesto u Leskovac koji mu je bliži. Kako kaže, obični policajci su vlo malo senzibilisnai za rad sa LGBT osobama, posebno transrodnim.

“Problem je sa transrodnim osobama, to je škakljiva tema. Sa LGB osobama su donekle senzibilisani. Javlja se sumnja, podrugljivost, podsmeh”, kaže gošća Novog dana.

ČITAJTE:  Guverner Ohaja stavio veto na zakon o zabrani promene pola

Izvor: N1info


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.