Grindr upozorava korisnike u Egiptu na moguća hapšenja


Popularna gej aplikacija za upoznavanje Grindr izdala je danas upozorenje svojim korisnicima u Egiptu, jer se pripadnici policije te zemlje lažno predstavljaju kao članovi zajednice, kako bi locirali LGBTQ+ pojedince, prenosi Asošijeted pres.

„Upozoreni smo da egipatska policija aktivno hapsi gej, bi i trans osobe na digitalnim platformama. Oni koriste lažne naloge i takođe su preuzeli naloge od stvarnih članova zajednice koji su već uhapšeni i kojima su oduzeti telefoni. Budite posebno oprezni na mreži i van nje, pa i kad je reč o nalozima koji su možda izgledali legitimni u prošlosti,” navodi se u upozorenju na arapskom i engleskom jeziku, koje se korisnicima u Egiptu prikazuje kada otvore aplikaciju.

ČITAJTE:  Najavljen početak Novosadske nedelje ponosa

Upozorenje korisnicima dolazi nakon što su grupe za ljudska prava i mediji izvestili kako vlasti u širem regionu sve više koriste digitalne platforme kako bi se obračunale sa LGBTQ+ zajednicom.
„Grindr radi sa grupama na terenu u Egiptu kako bi osigurao da korisnici imaju ažurne informacije o tome kako da ostanu bezbedni, a mi podstičemo međunarodne organizacije i vlade da zahtevaju pravdu i bezbednost za egipatsku LGBTQ zajednicu“, izjavio je portparol Grindr-a Patrik Lenihan.
Egipat, iako tehnički ne zabranjuje homoseksualnost, često krivično goni članove LGBTQ+ zajednice na osnovu „razvrata“ ili „kršenja pravila pristojnog ponašanja u javnosti”.

Godine 2017. uhapšeno je sedam osoba zbog podizanja duginih zastava na rok koncertu.
Hapšenja homoseksualaca i transrodnih osoba i dalje su uobičajena. Popularna aplikacija za sastanke za gej, biseksualnu, transrodnu i kvir zajednicu Grindr, sa sedištem u Kaliforniji, suočila se sa kritikama u SAD i kažnjena u Norveškoj zbog deljenja ličnih podataka sa trećim stranama koje bi potencijalno mogle da identifikuju korisnike.

ČITAJTE:  Irak uveo 15 godina zatvora za istopolne brakove

U februaru je organizacija Hjuman rajts voč objavila izveštaj u kojem je dokumentovano na desetine slučajeva bezbednosnih agencija u Egiptu, Jordanu, Libanu, Iraku i Tunisu koje su iznuđivale, uznemiravale i pritvarale LGBTQ+ osobe na osnovu njihovih aktivnosti na Fejsbuku i Instagramu, kao i aplikacija za upoznavanje Grindr.

Publikacija je takođe dovela u pitanje politiku zaštite podataka velikih tehnoloških kompanija, koje, kako se navodi, ne ulažu dovoljno u moderiranje i zaštitu sadržaja na arapskom jeziku.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.