Glogovac dobio nagradu za „Ustav Republike Hrvatske“


Film Rajka Grlića “Ustav Republike Hrvatske” osvojio je tri nagrade na 18. festivalu evropskog filma u italijanskom gradu Lećeu, objavio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Rajku Grliću i Anti Tomiću dodeljena je nagrada za najbolji scenario: “Prekrasan primer kompleksne priče koja se poigrava različitim vrstama predrasuda. Teška tema koja postaje pristupačna kroz ironiju i ležeran ton filma”.

Nagrada SNGCI Međunarodnog udruženja italijanskih filmskih novinara za najboljeg glumca pripala je Nebojši Glogovcu koji svojom interpretacijom, kako je obrazloženo, “eksplicitno govori o marginalizaciji homoseksualnosti i nasilju nad manjinama”. Njegov lik, dodaje se, “pod okriljem noći otkriva snagu neočekivane solidarnosti, koja nadilazi etnički konflikt i prezir prema svemu ‘različitom'”.

ČITAJTE:  Tužioci štite policajce koji sprovode torturu

“Ustav Republike Hrvatske” osvojio je i Nagradu publike.

Osvajanjem ovih nagrada film Rajka Grlića nastavio je uspešan niz međunarodnih nastupa koji je počeo premijerom u Montrealu 2016. gdje je nagrađen prestižnom Grand Prize of the Americas, podsećaju iz HAVC-a.

Glavne uloge u filmu tumače Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić, a autori scenarija su Ante Tomić i Rajko Grlić.

Izvor: N1info


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.