Gej muškarac iz Irana dobio azil u Srbiji

Gej muškarac iz Irana dobio je u martu azil u Srbiji po osnovu pripadnosti društvenoj grupi, odnosno LGBT populaciji, saopšteno je danas iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

„U toku postupka azila koji je trajao šest meseci, utvrđeno je da je njegov strah za život u Iranu osnovan s obzirom na sistematsko kršenje ljudskih prava LGBT osoba u Iranu i svoje lično traumatsko iskustvo. Mladi Iranac od dolaska u Srbiju je jasno izražavao nameru da zauvek ostane ovde. Srbija je bila njegova krajnja destinacija i maštao je o početku novog života“, navodi se i dodaje da je on izabrao da živi van Beograda.

Taj centar je naveo da njegov pristup azilnom postupku nije bio lak.

„Mladog Iranca domaće vlasti nisu pustile da udje u Srbiju u avgustu prošle godine iako je na aerodromu izrazio nameru za azil, te je četiri dana proveo u detenciji. Tek nakon intervencije Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, Iranac je pušten u Srbiju i izdata mu je potvrda o registraciji kojom je obavezan da ode u prihvatni centar“, dodaje se.

Centar je dodao da ni tu nije bio kraj njegovim problemima, jer su pravnici Centra morali da urgiraju da se iz prihvatnog centra prebaci u Centar za azil i da mu se omogući podnošenje zahteva za azil.

„Pokušaj da se pristupi azilu trajao je čitavih mesec dana, i svakako da tražilac azila nikada ne bi mogao da uspe sam da pristupi azilnom sistemu bez podrške i zastupanja od strane naše organizacije“, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.