Gej aplikacija delila podatke o HIV pozitivnim muškarcima

Popularna gej aplikacija Grindr objavila je u ponedeljak da neće više deliti podatke o HIV pozitivnim korisnicima sa ostalim kompanijama.

Kompanija navodi da je nepravedno uvučena u čitavu priču oko Kembridž analitike i da će definitivno prestati da deli podatke o HIV pozitivnim korisnicima sa ostalim kompanijama.

Ispostavilo se da HIV pozitivni korisnici dobijaju sve više statusa koji se tiču bolesti, ali i podsednika na poslednji datum vađenja krvi. Sledeći update aplikacije ispraviće ovu grešku i sprečiti targetovanje od strane marketinških kompanija.

Grindr sarađuje sa dve kompanije Apptimize i Localytics koje su pomagale u optimizaciji aplikacije, a mnoge informacije kojima su se bavili ticale su se profila korisnika.

Eksperti za bezbednost kažu da je izgovor direktora da je kompanija „nepravedno uvučena u priču“ loš jer je kompanija svesno prodavala informacije trećoj stranki, a podaci o HIV zaraženim korisnicima su veoma osetljivi i niko na to ne bi smeo da ima prava.

„Nisu imali razloga ni da čuvaju te podake sa kompanijama koje se bave analizom uopšte“, kaže Kuper Kvintin, istraživač bezbednosti na internetu – “Grinder mora da napravi sledeći korak i bolje obezbedi ovakvu vrstu ličnih podataka“.

Izvor: B92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.