Fudbal još uvek nije spreman za gej fudbalere


Neimenovani fudbaler koji brani boje jednog kluba u Premijer ligi napisao je otvoreno pismo u kojem je otkrio da je homoseksualac, kao i sa kakvim problemima se suočava.

Mali broj fudbalera otkrilo je da su gej po završetku svojih karijera, a pokojni Džastin Fašanu je jedini koji je otvoreno priznao da je homoseksualac, a da je igrao u Engleskoj.

Taj neimenovani fudbaler je istakao da samo nekoliko njegovih prijatelja i članova porodice zna detalje o njegovoj seksualnosti, kao i da oseća da nije spreman da to saznaju i njegovi saigrači i menadžer.

“Postoji nešto što me izdvaja od većine drugih igrača u Premijer ligi. Ja sam gej. Čak i to što pišem ovo pismo je veliki korak za mene. Ali, samo članovi moje porodice i određeni broj prijatelja znaju za moju seksualnost. Ne osećam da sam spreman da to podelim sa svojim timom i menadžerom, to je teško. Provodim veći deo svog života sa tim momcima i kada izađemo na teren, mi smo tim. Ali opet, nešto unutar mene čini nemogućim da budem otvoren prema njima o tome kako se osećam. Istinski se nadam da ću jednog dana uskoro to moći. Znao sam od svoje 19. godine da sam gej. Kakav je osećaj morati da živitm tako? Iz dana u dan, to je apsolutna noćna mora. I to utiče na moje mentalno zdravlje sve više i više. Osećam se zarobljeno i moj strah otkrivanja istine o tome ko sam stvari čini još gorima”, stoji u pismu koje je napisano za Fondaciju Džastina Fašanua.

ČITAJTE:  Nevladine organizacije traže rezultate istrage slučaja torture LGBT osoba

Samo dvojica profesionalna fudbalera koji su igrali u Engleskoj su otkrili da su gej od početka novog milenijuma. Nekadašnji igrač sredine terena Aston Vile Tomas Hitlcberger je objavio da je homoseksualac kada je završio karijeru, dok je bivši krilni igrač Lidsa Robi Rodžers igrao u MLS pošto je takođe 2013. isto obelodanio.

“I iako mi srce često govori da to moram da uradi moja glava mi uvek poručuje: ‘Zašto rizikovati sve?’. Imam sreću da zarađujem veoma dobro, imam lep automobil, garderobu prepunu dizajnerskih stvari i mogu da priuštim sve za svoju porodicu i prijatelje. Ali, jedna stvar koja mi nedostaje je druženje. U godinama sam kada bih voleo da sam u vezi, ali zbog mog posla nivo poverenja u dugoročne parnere mora da bude ekstremno visok. Zato u ovom trenutku izbegavam sve veze. Iskreno se nadam da ću uskoro upoznati nekoga kome ću moći da verujem dovoljno. Istina je da smatram da fudbal nije još spreman da neki fudbaler objavi da je gej. Sam sport bi morao da napravi radikalne promene da bih se osećao spremnim za taj korak. Asocijacija profesionalnih fudbalera kaže da je spremna da pomogne igračima da objave da su gej, naglašava se da će pružiti savetovanje i podršku, ali maše poentu – da mi je potrebno savetovanje sam bih zakazao termin kad god poželim. Oni koji vode sport moraju da edukuju navijače, igrače, menadžere, agente, vlasnike klubove, praktično sve koji su uključeni. Ako bih se odlučio na taj korak, želeo bih da znam da ću imati podršku na svakom koraku svog puta. U ovom trenutku ne osećam da je tako”, dodaje se u pismu.

ČITAJTE:  Bosanac uhapšen nakon što ga je gej sin optužio za prisilnu ženidbu

Izvor: N1


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.