Frans Timermans: LGBT zakon je “skandalozan”


Mađarski zakon kojim se zabranjuju LGBT sadržaji za maloletnike mogao bi biti važan element za utvrđivanje stepena vladavine prava.

“Taj zakon je skandalozan, praktično homoseksualce izjednačuje sa pedofilima”, rekao je prvi potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans , dodajući da se tako u nekim državama Unije koje instrumentaliziraju homofobiju pokušava odvratiti pažnja sa stvarnih problema.

“Tu vidimo uzorak koji je počeo sa Vladimirom Putinom, instrumentalizaciju homofobije koja je pretvorena u politički instrument”, rekao je Timermans, koji je radio kao diplomata u Rusiji.

“Položaj homoseksualaca u Moskvi tada nije bio dobar, ali ni izrazito loš, nije bilo ideoloških reakcija na gej osobe”, utvrdio je Timermans dodajući kako ne isključuje da bi nakon niza upozorenja o kršenju načela vladavine prava zakonska instrumentalizacija homofobije mogla biti “kap koja je prelila čašu” kad se na Veću Evropske unije bude analiziralo stanje vladavine prava u državama članicama.

Timermans se suprotstavlja tumačenjima o kulturnim razlikama između evropskog Istoka i Zapada kao mogućim različitim konceptima za shvaćanje vladavine prava ili temeljnih ljudskih i manjinskih prava.

“Ne mislim da se radi o podeli na Istok i Zapad, kako bi neki hteli da mislimo. Populisti i reakcionarne stranke na Zapadu funkcionišu jednako kao populisti i reakcionarne stranke na Istoku.”

Govoreći o incidentu zbog kog se 1. lula odbio fotografisati sa slovenskim premijerom Janezom Janšom prvog dana predsedanja Slovenije Većem Evropske unije, nizozemski je socijaldemokrat kazao da je Janša na sastanku sa Evropskom komisijom pokušao diskvalifikovati neke slovenske suce pokazavši fotografiju na kojoj su suci u društvu političara Janši suprotne opcije.

Timermans je rekao da je to doživio kao napad na pravosuđe i vladavinu prava.

“U komunizmu je postojalo nešto što se zove prokuratura: sud je ponekad pre izricanja presude nazvao sedište Komunističke partije, koja je donela konačnu odluku. Ne želimo se nikad više vratiti u taj sistem”, kazao je.

ČITAJTE:  Brazil šokiran jezivim grupnim silovanjem i mučenjem gej muškarca

“A ono što me iznenađuje jeste da se oni koji za sebe kažu da se bore protiv komunizma ili komunista zapravo vraćaju metodama koje su se u komunizmu koristile”, dodao je Timermans.

Izvor: B92


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.