Florida zabranila nastavu o seksualnom identitetu


Skupština države Floride, u kojoj većinu imaju republikanci, u utorak je usvojila zakon kojim se zabranjuje nastava o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu od predškolskog uzrasta (kindergartena) do trećeg razreda, čime su odbačene brojne kritike demokrata u državi da se time marginalizuju LBGTQ osobe.

Zakonski predlog, koji su protivnici nazvali “Ne izgovori reč gej”(Don’t Say Gay) predat je na potpis republikanskom guveneru Ronu DeSantisu.

Od svog nastanka, zakonski predlog je izazvao snažno protivljenje aktivista za prava LGBTQ osoba, učenika, demokrata na nacionalnom nivou, Bele kuće i industrije zabave. Velika pažnja bila je usmerena na Floridu dok republikanci forsiraju konzervativne zakone a DeSantis se uspinje u Republikanskoj partiji kao potencijalni predsednički kandidat 2024.

“Ono što bi trebalo da radimo je da učimo decu toleranciji, ljubavi, brižnosti, da ih učimo da ne diskriminišu i nemaju predrasude. Recite mi kako ovaj zakon to radi? Recite mi kako će nam ovaj zakon pomoći da stvorimo plemenite, brižne, tolerantne odrasle ljude. Ja to ne vidim. Vidim ga kao upravo suprotan”, izjavila je državna senatorka Tina Polski, koja je demokrata.

ČITAJTE:  Mađarska saopštila da neće promeniti politiku prema LGBTQ i azilantima

U zakonu piše: “Nastava u učionicama od strane školskog osoblja ili trećih strana o seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu ne treba da se odvija od kindegartena do trećeg razreda, ili na način koji nije u skladu sa njihovim uzrastom ili u skladu sa državnim standardima koji se odnose na razvoj dece”.

Roditelji bi mogli da tuže školske okruge zbog kršenja ovog zakona.

Republikanski kongresmen Džo Harding, koji je sponzor zakona, i drugi republikanski zakonodavci na Floridi tvrde da bi roditelji, a ne prosvetni radnici, trebalo da razgovaraju sa svojom decom o tim temama. Zakonom se ne brani spontani razgovor o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu u škoklama, već je cilj da se školski okruzi spreče da te teme integrišu u zvanični plan nastave, navode Harding i druge pristalice.

ČITAJTE:  Papa dozvolio sveštenicima da blagosiljaju gej parove

“Znamo koliko je važno da se ojačaju roditelji u tom odnosu. Želimo da podtaknemo roditelje širom Floride da budu aktivni”, rekao je republikanski senator Denis Beksli. “To su vaša deca i nije lako razaznati ko sve vrši uticaj na njih i kakve će odluke donositi i šta će sve biti posledice.”

Demokrate ističu da jezik koji se koristi u zakonu, posebno fraze “nastava u učionici” i “odgovarajuć uzrastu” mogu da se dovoljno široko tumače da bi razgovor u bilo kom razredu mogao da pokrene tužbe roditelja i stvori atmosferu u učionicama gde će nastavnici izbegavati te teme.

Na državnom nivou zakon je izazvao brojne proteste aktivista i đaka. Desetine učenika i aktivista dolazilo je u skupštinu kako se zakon približavao usvajanju, uz često skandiranje “Mi kažemo gej!”

ČITAJTE:  Premijer Britanije odbio da se izvini zbog transfobije

“Niste uspeli kao zakonodavno telo ako stotine dece stoji ispred i viče i traži svoja prava, a vi ne možete da deci petog, šestog ili osmog razreda na jednostavan način objasnite svoj zakon. Onda niste uspeli”, izjavio je senator Džejson Pizo, demokrata.

Izvor: Glas Amerike


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.