Italija: Feministkinje i desnica protiv LGBT zakona


Predloženi zakon kojim se kriminalizuje nasilje i govor mržnje prema LGBT zajednici, u Italiji je spojio nespojive grupe – feminističke i lezbijske grupe i crkvu i desničarske organizacije.

Lideri Katoličke crkve kažu da takozvani Zan zakon, nazvan tako po poslaniku Demokratske stranke i gej aktivisti Alesandru Zanu, preti da kriminalizuje one koji se javno protive homoseksualnim brakovima ili usvajanjima dece od strane gej parova, dok feminističke i lezbijske grupe tvrde da bi prepoznavanje rodnog identiteta moglo da ugrozi prava žena, prenosi briselski Politiko.

Kako se navodi, čak i unutar same LGBT zajednice postoji podela oko zakona koji je prošle godine usvojio donji dom parlamenta, ali još nije pravosnažan, jer još nije prošao u Senatu, gde njegovo osvajanje opstruira desničarska Liga Matea Salvinija.

ČITAJTE:  Netolerancija i predrasude prema LGBT+ zajednici i dalje i u Srbiji i u EU

Liga, koja kontroliše Odbor za pravosuđe u Senatu, tvrdi da tokom pandemije korona virusa glasanje o zakonu nije prioritet i da bi bio loš za nacionalno jedinstvo.

Ta stranka je zajedno sa ultra desničarskom Braćom Italije ponudila alternativni zakon koji bi homofobične zločine sveo na jedva otežavajući faktor u običnim zločinima i koji ne bi predvideo transfobne zločine.

Zbog zakona su u Milanu prošle nedelje održani veliki protesti protiv zakona na kojima se okupio veliki broj različitih udruženja, stranaka, crkvenih udruženja.

Reagovao je i sam poslanik Alesandro Zan, koji je rekao da se u Italiji mnogo više nego u drugim evropskim zemljama ubijaju transrodne osobe, kao i da postoji veoma visok nivo kulturne diskriminacije.

ČITAJTE:  Melanija Tramp ugostila konzervativne LGBT osobe

On je izrazio i žaljenje jer se italijanska levica nije ujedinila u vezi sa zakonom.

Izvor: RTV


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.