Erotski crteži Endija Vorhola prvi put pred publikom

“Ovi crteži su zračili nekom osetljivom osećajnošću, koju kamere nisu mogle da dočaraju…”

Erotski crteži muškaraca, koje je radio Endi Vorhol u toku 50-ih godina prošlog veka, biće prvi put prikazani u knjizi koju priprema Majkl Dejton Herman iz Fondacije Endija Vorhola.

Knjigu, koja će se pojaviti u knjižarama ovoga leta, naslovljena je “Endi Vorhol: rani crteži ljubavi, seksa, čežnje”, a štampala je izdavačka kuća Tašen.

Kolekcija crteža, koja je pripremljena da bude uključena u knjigu, nije do sada nikada izlagana zbog homofobije sa kojom se umetnik sretao kada je crtao veoma eksplicitne erotske odnose među muškarcima.

Vorholova fondacija priprema album crteža na temu ljubavi, seksa i čežnje koji do sada nisu nikada štampani, niti izlagani. Fondacija će štampati i veoma opširnu studiju posvećenu crtežima mladića u veoma intimnim momentima sa svojim partnerima.

Ti crteži su nastali u toku 50-ih godina prošlog veka, dok je Vorhol radio kao veoma uspešni ilustrator, boreći se da nađe ugled kao umetrnik mnogo pre nego što su nastali njegovi grafički otisci filmskih zvezda, konzervi sa supama i kutije sa sapunima i sunđerima, koji su mu doneli međunarodnu slavu i titulu najveće figure pop-arta.

Kada je pokušao da u Njujorku izloži svoje erotske crteže, suočio se sa homofobijom među galeristima.

Herman iz Fondacije Endija Vorhola je kazao je je bio “očaran crtežima” koje je radio Vorhol pre nego je počeo da slika svoje modele kamerom.

– Ovi crteži su zračili nekom osetljivom osećajnošću, koju kamere nisu mogle da dočaraju – ocenio je Herman.

Oko 20 ovih crteža koji do sada nisu bili izlagani biće prikazani na izložbi koja se otvara u galeriji Tejt modern u Londonu u martu, u okviru velike retrospektive Endija Vorhola.

ČITAJTE:  Ljubavna priča Ričarda Grenela i Meta Lašija

U knjizi, koju je pripremio Herman, biće intervjua koje je Vorhol davao na početku svoje umetničke karijere, kada nije mogao ni da sanja da će jednoga dana njegova slika “Dvostruki sudar” iz 1963. godine biti prodata pola veka kasnije za čak 105 miliona dolara.

Izvor: Telegraf.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.