Engleska crkva se izvinila zbog tretmana LGBT osoba


Engleska crkva se danas zvanično izvinila zbog svog tretmana LGBT osoba iako istopolnim parovima i dalje neće biti dozvoljeno da se venčavaju u njenim crkvama.

Izvinjenje crkvenih biskupa stiglo je u izveštaju nakon petogodišnje debate o stavu crkve o seksualnosti.

Izveštaj će biti dostavljen crkvenoj nacionalnoj skupštini, Generalnom sinodu, koji se sastaje u Londonu sledećeg meseca.

“Želimo da se izvinimo zbog načina na koji je Engleska crkva tretirala LGBT osobe, i one koji se mole u našim crkvama i one koji to ne čine”, naveli su biskupi u saopštenju.

“Duboko nam je žao za sve vreme tokom koga smo vas odbacili ili isključili, i vas i one koje volite. Prilike u kojima ste dobili neprijateljski i homofobični odgovor u našim crkvama su sramotne i zbog toga se kajemo” navodi saopšteje.

ČITAJTE:  U Gruziji predložen "zakon o LGBT propagandi"

Bez obzira na to, stav Engleske crkve ostaje da je brak dozvoljen samo zajednicama između jednog muškarca i jedne žene.

Crkva je predložila da se istopolnim parovima ponudi prilika da imaju crkvenu službu uz molitve posvećenja, zahvalnosti ili za Božji blagoslov nakon što imaju građansko venčanje ili se registruju kao građanski partneri.

Istopolni brakovi su legalni u Engleskoj i Velsu od 2013. godine, ali crkva nije promenila svoje učenje kada se zakon promenio.

Izvor: Insajder


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.