Egipat se obračunava sa gejevima


Egipat je u poslednja tri dana uhapsio 22 osobe obračunavajući se s pripadnicima homoseksualne zajednice nakon što je na jednom koncertu podignuta zastava duginih boja, objavili su u ponedeljak aktivisti i organizacije zaštitu ljudskih prava.

Najmanje 33 osobe su uhapšene od 23. septembra nakon što je dan ranije grupa ljudi podigla zastavu duginih boja, simbol LGBTI zajednice, u jednom od retkih iskaza podrške pravima homoseksualnih, biseksualnih i transrodnih osoba u toj konzervativnoj muslimanskoj zemlji.

U ponedeljak je policija u vezi sa slučajem uhapsila Ahmeda Ala i Saru Hegazi koja je prva žena upletena u takav slučaj u više godina, rekao je njihov advokat.

Oboje su optuženi za “pridruživanje grupi osnovanoj protivno zakonu” i “propagiranju ideja grupe”. Hegazi je optužena i za “podsticanje seksualne nastranosti i razvrata”, a određen im je pritvor od 15 dana, rekao je agenciji Reuters advokat Amr Mohamed.

Iako homoseksualnost nije izričito zabranjena, Egipat je konzervativno društvo i diskriminacija je vrlo raširena.

Uhapšeni se podvrgavaju analnom pregledu kako bi se utvrdilo da li su imali homoseksualni polni odnos, što organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International i Human Rights Watch ocenjuju kao mučenje.

U poslednjem razdoblju se izvršilo pet takvih pregleda, objavila je organizacija Amnesty International u ponedeljak. Izvori iz egipatskog sudstva ne demantuju da se izvršavaju takvi pregledi ali kažu da se oni sprovode legalno i ne predstavljaju oblik zlostavljanja.

Izvor: Telegraf


ČITAJTE:  Od vakcine protiv kovida postaćete gejevi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.