Da li su “Prijatelji” u nekim zemljama zabranjeni zbog lezbijske scene?


U drugoj sezoni popularne serije “Prijatelji” koja je emitovana u januaru 1996. godine prikazana je scena za koju su mediji preneli da je predstavljala prvo venčanje dve lezbijke prikazano na televiziji i da je ta scena razlog zabrane emitovanja u mnogim zemljama širom sveta, ali je i pre te bilo sličnih scena na televiziji.

Rosova bivša žena Kerol udala se za svoju partnerku Suzan, a venčanje je bilo klasično i tradicionalno i prema pisanju medija predstavljalo scenu prvog venčanja dve lezbijke na televiziji, međutim, nije bilo baš tako. Samo dve partnerske mreže odbile su da emituju sadržaj. Reč je o KJAC-TV iz Port Artura u Teksasu i televiziji WLIO lociranoj u gradu Lima u saveznoj državi Ohajo. Dakle, samo dve televizije u dve američke države, u Teksasu i Ohaju. A svakako nije predstavljala prvo istopolno venčanje prikazano na televiziji.

ČITAJTE:  Venčala se srpska aktivistkinja Dragana Todorović

Američki sitkom “Roseanne” bio je jedan od najgledanijih osamdesetih godina i upravo u ovoj seriji prikazano je prvo gej venčanje na televiziji, pet nedelja pre emitovanja sporne epizode “Prijatelja”.

Možda “Roseanne” nije prvi primer koji pada na pamet kad se govori o istopolnim brakovima, ali istina je da je bio jedan od prvih koji se bavio tom temom još krajem 1995. godine. “Moderna porodica” jedna je od novijih serija koja se, između ostalog, bavila i temom istopolnih odnosa.

Tinejdžerska serija “Gli” koja je delom mjuzikl, govori o sekciji jedne srednje škole u Ohaju koja je bila utočište srednjoškolaca koji nisu bili prihvaćeni u društvu. Niko ne može da porekne da je njihov uticaj na prihvatanje istopolnih brakova bio veliki jer je serija dosledno prikazivala likove koji se bave teškim pitanjima. Filmovi i televizija vremenom su se razvijali i daju brojne primere ljubavnih odnosa među osobama istog pola. Elen Dedženeres, američka glumica i komičarka tokom četvrte sezone serije ” Elen” koja je emitovana u periodu od 1994. do 1998. otkrila je javnosti da je lezbijka, a serija se dalje bavila raznim LGBT temama.

ČITAJTE:  Rok Hadson: Apolon starog Holivuda

Izvor: Nedeljnik


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.