Dvadeset godina od emitovanja prve epizode

Originalna postavka američke verzije serije „Queer as Folk“ planira virtuelno okupljanje, a cilj je da se prikupi novac za LGBTIQ+ centre koji trpe zbog pandemije koronavirusa

Glumci serije koja je bila popularna među kvir populacijom okupiće se u YouTube live prenosu, a kako bi obeležili 20. godišnjicu serije, te prikupili sredstva za pogođene LGBTIQ+ centre. Program je zakazan za 1. maj, a pod nazivom “May Day Home Stay Gay Play”.

Serija se prikazivala od 2000. do 2005. godine, a novi program će voditi Scott Lowell, koji je igrao Teda. Podrška pomenutim centrima je neophodna, budući da su od vitalnog značaja za kvir zajednicu, a posebno za LGBTIQ+ beskućnike, koji su najugroženija i najranjivija grupa. Lokacije na kojima ugroženi članovi zajednice mogu da potraže obrok, te medicinsku pomoć, u opasnosti su zbog nedostatka sredstava, a glumci ističu da će na ovaj način dobiti priliku da govore o problemima i grupama o kojima se na televiziji inače ne govori.

Američka verzija serije bazirana je na britanskoj, a u vreme kada se pojavila šokirala je javnost, budući da se pre 20 godina o kvir pitanjima jedva govorilo. Priča prati četiri gej muškarca koji se nose sa svakodnevnim problemima, pa je manjinska publika u 83 epizode dobila vidljivost, te sliku potpune ili delimične slobode. Takvi prizori su značajni i zbog toga što gej narod nije često dobijao priliku da vidi slične sebi, te prostor u TV programu, a serijal je bio važan kako publici u Sjedinjenim Američkim državama, tako i onoj iz drugih delova sveta, budući da je jednima nudio sličnost, a drugima varijantu slobode koje u pravom životu nije bilo, a u mnogim zemljama je nema ni danas.

Izvor: XXZ magazin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.