Dres 24 je postao simbol borbe protiv homofobije u Brazilu


U Brazilu je ovaj broj povezan sa homoseksualnošću, ali se sada ruše ti mitovi

“Životinjska igra” je zabranjena u 25 država Brazila tokom poslednjih 74 godine, ali ostaje ostaje kamen temeljac brazilske kulture. Međutim, upravo zbog nje broj 24 u fudbalu izazvao je veliku homofobiju među navijačima.

ZOO vrt i čudna igra
Prvu verziju igre stvorio je krajem 19. veka Žoao Batista Viana Dramond, preduzetnik koji voli životinje, a inače je engleskog porekla. 1870. godine, Dramond je otvorio prvi zoološki vrt u Rio de Žaneiru, gde je postavio tombolu kako bi pomogao finansiranje preduzeća.

Svakog dana u zoološkom vrtu bi se prodavale karte sa 25 različitih životinja štampanih na prednjoj strani, a svako veče Dramond bi na kraju žrebom odabrao pobednika igre.

Žreb se pokazao izuzetno popularan, a kasnije je razvijen u vrlo unosnu lutriju koja je mafijaše ove države učinila još bogatijima.

Uprkos svojoj nezakonitosti, igra se upadljivo igrala u brazilskom društvu i brazilskom fudbalu. U igri je 25 životinja popisano otprilike po abecednom redu, a jeleni su došli na broj 24.

U Brazilu jeleni se već dugo pežorativno povezuju sa homoseksualcima, a portugalska reč jelen – veado – koristi se kao uobičajeni homofobni izraz u zemlji.

ČITAJTE:  Hamilton: Ralf oslobodio druge, poslao je pozitivnu poruku

Na isti način na koji su kockari u igri izbegavali da odaberu broj 24 u igri, pa su izbegli da pokupe jelena, fudbaleri su odlučili da izbegnu dres sa brojem 24 kako bi izbegli bilo kakvu povezanost sa homoseksualnošću.

Tabu oko broja dresa nije samo istorijska ideja u brazilskom fudbalu. Međutim, kada se Viktor Kantiljo pridružio Korintijansu u januaru, predložio je da nosi broj 24 zato što je to bio njegov broj u njegovom prethodnom klubu u Кolumbiji.

Da to nije bila dobra ideja brzo ga je upozorio direktor kluba, Duilio Monteiro Alves, koji je rekao Kantilju da će morati da odabere drugi broj.

– Dvadeset i četiri ovde ne prolazi, reče Dulio se smejući se.

Njegov komentar snimljen je Tv kamerom, pa je ispao skandal, a Duilio se morao izviniti. Na kraju je ostvarila želja Kantilja.

On nije jedini igrač koji ove sezone nosi broj broj 24.

Fudbalski klub Baija koji se bavio različitim političkim i društvenim pitanjima tokom poslednjih nekoliko godina već neko vreme pokušava da reši ovaj tabu.

ČITAJTE:  Za ubistvo petoro ljudi u gej klubu u SAD osuđen na 55 doživotnih robija i još 190 godina zatvora

Hteli su da dres broj 24 daju jednom od svojih novih igrača prošloga leta kako rušili te mitove.

Kobi Brajant je bio inspiracija
– Planirali smo to u septembru, ali kako nikoga nismo kupili, nije bilo moguće da taj dres damo nekome – rekao je Lenin Franko, marketing menadžer u klubu.

Кlub je odustao od plana do početka ove godine, jer se ispostavilo da je to teško da se sprovede u delo.

– Кada su stigli novi igrači, svi su uzeli željeni broj, pa smo umesto toga modifikovali originalnu ideju.

– Upravo u tom trenutku Afrika (reklamna agencija u Sao Paulu) pozvala nas je da predložimo nešto sa brojem 24, ali u drugom formatu – da taj broj postavimo kao simbol poštovanja, zajedno sa dugom da postane ikona poštovanja i tolerancija a čak bi i Кobe Brajant bi bio pozvan da učestvuje.

– Ali kada se dogodila njegova tragična nesreća, mislili smo da odamo počast i njemu, jer se on sjajno predstavljao, noseći istu majicu tokom najboljeg dela karijere – rekli su iz kluba Baija.

ČITAJTE:  Gej mladić prekinuo štrajk glađu, nezadovoljan postupanjem policije

Sa druge strane Flavio Medeiros, 24-godišnji defanzivni vezni igrač kluba, nije oklevao.

– Кlub mi je predstavio ideju i prihvatio sam je odmah – kaže on.

– Trenutak se poklopio sa tragedijom smrti Кobe Brajanta, koji je bio jedan od mojih najvećih idola i takođe je koristio broj 24. Stoga sam to učinio iz dva motiva. Ali uzrok, nešto daleko veće, što podržavam 100%, naterao me da odlučim da koristim 24 za ostatak sezone.

– Došlo je vreme da prestanemo sa predrasudama i arhaičnom netrpeljivošću u fudbalu.

Flavio je svestan da će obući dres sa brojem 24 kao metu.

– Makizmo i homofobija su veoma snažni – kaže on.

– I provokacije protiv fudbalera su, nažalost, česte. Oni mogu da pokušaju da koriste bilo koji argument ili uvredu kako bi ih izbacili iz igre. Istina, bilo bi fantastično kada bi suparnički navijači podržali pokret, pokazali da je ljudski uzrok iznad bilo kakvog rivalstva. – rekao je Flavio.

Izvor: Telegraf.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.