Dreg kraljici preti 12 godina zatvora zbog „ismevanja Isusa”


Pura Luka Vega (33) mogao bi da dobije 12-godišnju zatvorsku kaznu zbog kršenja strogih zakona u većinski katoličkoj zemlji.

Filipinska dreg kraljica uhapšena je zbog nastupa u kojem je imitirala Isusa dok čita molitvu.

Snimak nastupa Pure Luke Vege podstakao je krivične prijave hrišćanskih grupa u julu.

Ovaj 33-godišnjak, čije je pravo ime Amadeus Fernando Pagente, suočava se sa do 12 godina zatvora prema zakonima u većinski katoličkoj zemlji.

Skoro 80 odsto Filipinaca se izjašnjavaju kao katolici.

Pagente je optužen za krivično delo „nemorala, opscenosti i nepristojnosti”, prema nalogu za hapšenje koji je objavila policija u Manili.

Na snimcima se vidi kako Pagente, sa bradom i obučen kao Isus Hrist, još tokom leta izvodi rok verziju Gospodnje molitve.

ČITAJTE:  Nedopustive izjave ministra Malog o seksualnoj orijentaciji

Snimci su u međuvremenu uklonjeni.

Pokret Filipini za Isusa, koji čine vođe protestantske crkve, podneo je prvu krivičnu prijavu tužilaštvu Manile krajem jula.

Drugu tužbu je potom u avgustu podnelo Nazarensko bratstvo, katolička grupa.

Nekoliko gradova na Filipinima, među kojima i prestonica Manila, proglasilo je Pagentea „personom non grata”, latinski izraz za „nepoželjnu osobu”.

Decenijama su dreg kraljice (drag queens) na Filipinima bile popularne zabavljačice koje imitiraju pevačice i glumice i učestvuju u stend-ap komedijama.

Ali Pagente je deo nove generacije dreg kraljica koji imaju društveno-politički angažovane nastupe kako bi se izborili za ciljeve i testirali granice slobode govora.

On je za AFP rekao da hapšenje pokazuje „stepen homofobije” na Filipinima.

ČITAJTE:  U Švedskoj granica za operaciju promene spuštena na 16 godina

„Razumem da ljudi moj nastup nazivaju bogohulnim, uvredljivim ili žalosnim. Međutim, ne bi trebalo da mi govore kako da praktikujem sopstvenu veru ili kako se ponašam”.

Pristalice su pozivale na oslobađanje Pagentea sa heštegom na društvenim mrežama #FreePuraLukaVega (Sloboda za Luku Vegu), tvrdeći da „dreg nastupi nisu zločin”.

Pojedini su ukazali da mnoge navodne ubice ili počinioci seksualnih zločina ostaju na slobodi, dok vlast proganja dreg kraljice.

Rajan Toreson, specijalista za LGBT+ program organizacije za ljudska prava Hjuman rajts voč, takođe je pozvao na povlačenje optužbi protiv Pagentea.

„Sloboda izražavanja podrazumeva umetničko izražavanje koje može da bude satirično ili osporava verska uverenja”, kaže on.

ČITAJTE:  Gruzija ograničava prava LGBT zajednice

Izvor: BBC na srpskom


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.