DJB, DS, Inicijativa i Stefanović pozitivno o LGBT pravima, vlast nije došla na debatu


Predstanici opozicije danas su u debati koju je organizovao VICE predstavljali rešenja za grad Beograd, a među temama našlo se i pitanje prava LGBT zajednice, o kojima su se svi pozitivno izjasnili, dok je vlast, iako je bilo najavljeno, otkazala učešće u debati.

U debati, koja je organizovana u sklopu kampanje “Odluči uz VICE”, učestvovali su kandidat za gradonačelnika koalicije “Da oslobodimo Beograd” i predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac, predstavnik koalicije “Dragan Đilas – Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju” Borko Stefanović, predstavnica Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” Ksenija Radovanović i kandidat za gradonačelnika pokreta Dosta je bilo Dušan Pavlović.

Predstavnici aktuelne vlasti, među kojima lista Socijalističke partije Srbije i “Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd”, ali i predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, otkazali su učešće na debati. Kako se rekli moderatori VICE u ime SNS trebalo je da učestvuje Irena Vujević, ali je i to jutros otkazano, dok je Šapić otkazao jer je rekao da će učestvovati u debati samo ako dođu gradonačelnik Siniša Mali i nekadašnji gradonačelnik Dragan Đilas.

ČITAJTE:  Dodeljena Merlinka nagrada za najbolji kvir film na FEST-u

Pavlović je rekao da je za apsolutno poštovanje LGBT prava, a na pitanje kako o tome razgovaraju sa svojim koalicionim partnerima Dverima, on je rekao da ne razgovaraju o toj temi i da pitanja identiteta nisu deo koalicionog sporazuma.

Šutanovac je rekao da danas “oni koji su napadali ljude koji su šetali sada obezbeđuju skupove” i dodao da DS radi na predlogu kako bi se zakonom uredila civilna registracija. Radovanović je rekla da je potrebna “nulta tolerancija” nasilja prema LGBT zajednici i da je potrebno dati instiitucionalnu podršku organizacijama koje se bave tim pravima.

Izvor: Novi magazin


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.