Da se zna: Evidentirano 75 slučajeva nasilja i diskriminacije

Udruženje Da se zna! posvećeno suzbijanju i smanjenju homofobije i transfobije kroz direktan rad sa žrtvama i saradnju sa nadležnim institucijama na lokalnom i nacionalnom nivou, predstavilo je rezultate istraživanja „I MI GLASAMO“.

Ovim izveštajem Da se zna! je inicirao otvoreniji pristup političkih aktera ka problemima sa kojima se LGBTTIQA zajednica suočava. Kao organizacija koja svakodnevno radi i komunicira sa zajednicom, uvereni smo da će ona uzeti u obzir stavove kandidata/kinja po pitanju LGBTTIQA prava pri glasanju.

U periodu od 1. februara 2017. do 26. februara 2018. Da se zna! tim je evidentirao 75 slučajeva nasilja i ili diskriminacije. Ova cifra predstavlja najmerljiviji indikator položaja LGBTTIQA zajednice koja se, uprkos porukama koje dolaze od strane vlasti, čak i sa najvišeg državnog vrha, o Srbiji kao nehomofobičnoj zemlji, i dalje suočava sa mnogim sigurnosnim rizicima na dnevnom nivou.

Aleksandar Savić, koordinator za komunikacije i fandrejzing udružena Da se zna! i jedan od autora ovog izveštaja (pored Stefana Šparavala), izjavio je da je od ukupno 24 odborničke liste, Da se zna! stupio u kontakt sa 17, a da je samo njih 9 odgovorilo na upitnik. Takođe, on je istakao da 4 od 9 lista među kandidatima/kinama za odbornike/ce ima autovane LGBTTIQA osobe, a da su među njima i aktivistkinje i aktivisti za LGBTTIQA ljudska prava što je pomak u odnosu na prethodne izbore. Dalje, on je izjavio da 2 od 9 lista ne vide javni interes u inicijativi da udruženje Da se zna! od grada dobije prostor za pružanje pravne i psihološke podrške LGBTTIQA osobama koje su doživele nasilje, a da predstavinici/ce čak 8 od 9 lista smatraju da Grad Beograd treba da izdvaja sredstva za podršku LGBTTIQA zajednici.

„I pored iskazane podrške, nažalost veći deo lista nema delove programa koji se posebno bave poboljšanjem položaja i unapređenja ljudskih prava LGBTTIQA osoba. Iako su mnogi odgovorili da program važi za sve ljude, pa i za one koji su LGBTTIQA, praksa pokazuje da se ranjivim grupama mora posebno pristupiti, budući da se one ne nalaze u ravnopravnom položaju sa drugima“, dodao je Savić.

Dragoslava Barzut, izvršna direktorka Da se zna! ukazala je na to da i pored toga što većina lista smatra da Grad Beograd treba da izdvaja sredstva, ovogodišnji budžet Grada Beograda ne ostavlja prostor za podšku LGBTTIQA zajednici.

„Naročito je zabrinjavajuće što najveće političke partije u Srbiji nisu našle za shodno da odgovore na naš upitnik, a najpre vladajuća Srpska napredna stranka. Nezainteresovanost i okretanje glave od problema sa kojima se LGBTTQA osobe suočavaju mogu dovesti do dalje društvene distance i još produbljenije diskriminacije“, dodala je Barzut.

Izvor: Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.