Deca poznatog gej para krštena u pravoslavnoj crkvi


Grčka pravoslavna crkva saopštila je da će uputiti protestno pismo nadbiskupu koji je na čelu pravoslavne crkve u SAD nakon što je krstio decu norveškog slavnog modnog dizajnera Petera Dundasa i njegovog partera Evanđela Busisa.

Naime, arhiepiskop amerčki Elpidofor predsedavao je ceremonijom 9. jula u blizini Atine dok je bio u privatnoj poseti Grčkoj. Dundas i Busis imaju sina i ćerku koje su dobili putem surogat majke.

Dunas, koji je inače kreirao za Bijonse, Sijaru i Meri Džej Blajdž, pristao je da njegova deca budu krštena u pravoslavnoj veri, budući da je to religija njegovog partnera Busisa.
U saopštenju objavljenom na sajtu u utorak, vladajući Sveti sinod Grčke pravoslavne crkve rekao je da će poslati protesno pismo arhiepiskopu američkom Elpidoforu, kao i duhovnom vođi pravoslavnih hrišćana, vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, sa sedištem u Istanbulu.

ČITAJTE:  Emi nagrade: Dreg kraljica je ukrala šou

Grčka pravoslavna crkva ne priznaje istopolne zajednice. Grčka kao država dozvoljava istopolnim parovima da sklapaju zakonske sporazume o kohabitaciji, ali ne dozvoljava istopolne brakove.

Arhiepiskop Elpidofor nije odmah odgovorio na prigovor grčke crkve. Na njegovom zvaničnom Tviter nalogu nalazi se samo odlomak iz govora od 2. jula u Njujorku u kojem je propovedao o potrebi da religija izleči podele u društvu.
“Svaka osoba, bez obzira na to ko je ili šta je uradila – u dobru ili u zlu, dostojna je Božje ljubavi. A ako su dostojni Božje ljubavi, onda su dostojni i naše. Crkva nikada nikoga neće odbaciti na osnovu njegove ličnosti”, rekao je on.

Žalba Svetog sinoda nastala je kao odgovor na pismo crkvenom rukovodstvu episkopa glifadskog Antonija. Premda je dao dozvolu za krštenje dece, kaže da nije znao da je ceremonija uključivala istopolni par.

ČITAJTE:  Češka odobrila istopolne zajednice, ali odbacila da ozakoni istopolne brakove

“Njegovo presveštenstvo američki nadbiskup delovao je jednostrano, na sopstvenu inicijativu i na neprikladan način, svestan da ova Božja deca ne pripadaju našoj porodici”, napisao je Antonios.

Izvor: EuroNews


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.