Davos: Nagrade Kejt Blančet, Eltonu Džonu i zvezdi Bolivuda


Uoči zvaničnog početka Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, u švajcarskom zimskom centru su dodeljene nagrade Kejt Blančet, Eltonu Džonu i bolivudskoj zvezdi Šahu Ruku Kanu, za rad na podizanju svesti o pitanjima ljudskih prava.

Australijskoj glumici Kejt Blančet, Kristalnu nagradu na ovom godišnjem skupu doneo je rad sa ljudima koji su morali da napuste svoja ognjišta, dok je britanski pevač, kompozitor i tekstopisac Elton Džon proglašen laureatom zahvaljujuću dobrotvornom radu u okviru svoje fondacije za borbu protiv side, prenosi Rojters.

Nagrada u Davosu dodeljena je i bolivudskom glumcu Šahu Ruku Kanu kao priznanje za njegovo zalaganje za prava dece i žena u Indiji.

Blančet, koja je osvojila dva Oskara, imenovana je za ambasadora dobre volje UNHCR-a u maju 2016, a u toj ulozi je putovala u Liban i Jordan, gde se sastala sa izbeglicama raseljenim zbog sirijskog sukoba, podseća britanska agencija.

Australijska glumica je večeras upozorila na posledice ako se ne učini više kako bi se pomoglo ljudima primoranim da napuste svoj dom.

“Izgubljene generacije neobrazovane, obespravljene i raseljene dece ne samo što predstavljaju ogroman gubitak potencijala, već i pretnju po buduću globalnu bezbednost i prosperitet”, istakla je Blančet.

Na Svetskom ekonomskom forumu se Kristalna nagrada dodeljuje umetnicima zaslužnim za pozitivne promene u društvu.

Nagrade su sinoć uručene na svečanosti u Davosu, gde su neki od glavnih svetskih kreatora politike i direktora najvećih svetskih kompanija počeli da se okupljaju radi godišnjeg sastanka, koji će trajati do 26. januara.

Izvor: B92


ČITAJTE:  Podnosilac tužbe protiv Spejsija mora da otkrije identitet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.