‘Da se zna’ protiv štrajka glađu koji je pokrenuo njihov nekadašnji štićenik


Organizacija “Da se zna” saopštila je da je zabrinuta zbog toga što je gej mladić A.O. započeo štrajk glađu.

Mladić je prethodno saopštio da je stupio u štrajk glađu kao poziv i opomenu nadležnim institucijama za hitnu reakciju povodom slučaja koji se desio 14. februara Beogradu.

On zahteva krivično gonjenje i udaljavanje sa radnog mesta dva policajca.

Nevladina organizacija za zaštitu LGBTI+ prava “Da se zna” je 26. februara optužila policajce za zlostavljanje dve LGBT+ osobe tokom pretresa stana u Beogradu, zbog prijave da se u njemu nalazi droga.

Slučaj su opisali kao najteži koji su zabeležili, dodajući da su te dve osobe zadobile telesne povrede i psihičke traume.

ČITAJTE:  Ministar magije: Unapređen položaj LGBT+ osoba

Organizacija “Da se zna” je u saopštenju objavljenom 12. aprila na Instagramu navela da štrajk glađu nikako nije rešenje.

“Iako delimo zabrinutost zbog sporog reagovanja institucija na slučajeve nasilja i diskriminacije, ne možemo podržati ovakakv vid protesta, niti bilo koji vid ponašanja koji ugrožava zdravlje i život”, navedeno je.

Samo pre nekoliko nedelja srpski tabloidi optužili su organizaciju “Da se zna” da su prodavali narkotike svojim klijentima. Mladić A.O. je prekinuo saradnju sa “Da se zna” i angažovao advokata, dok su pojedini aktivisti “Da se zna” apelovali da mu se ne pomaže u dobijanju medijske pažnje i aktivno sabotirali štrajk nekadašnjeg štićenika.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.