Andrej Obradović od četvrtka štrajkuje glađu


Andrej Obradović, mladić kome je 14. februara policija upala u stan u kom živi sa cimerkom, i više sati nad njima vršila torturu, započeo je štrajk glađu, jer ga, tvrdi, niko nije pozvao da da izjavu ili obavestio o pritužbi koju je podneo.

Reporterka N1 kaže da se on na taj korak odlučio jer želi da uputi apel nadležnim institucijama da hitno reaguju.

Kako kaže Obradović, u četvrtak u 10h mu je bio poslednji obrok, a u petak je u jutarnjim časovima javno objavio odluku.

„Trenutno se osećam OK, preko noći sam imao malo drhtavicu, nemam glavobolje, nemam malaksalost, psihički sam koliko toliko stabilan… Trudim se da istrajem u ovome. Obilazili su me iz skupštine, pitali da li mi je potrebna medicinska pomoć, tokom noći policijski službenici su pitali da li postoje problemi… Mnoštvo građana je stalo, stajalo uz mene, neki su bili i do 2h ovde sa mnom, većina njih je upućena u slučaj, oni koji nisu, oni se interesuju, pitaju šta se desilo“, kaže on.

ČITAJTE:  Solun: Protest nakon što je 200 mladića jurilo transrodni par

Dodaje da su apelovali na njega da ne radi ovo, ali da, nažalost, drugu opciju – nema.

„Zbog toga što mene tužilaštvo do danas kontaktiralo nije i poručeno mi je preko treće osobe da kontaktiran biti neću. Protiv policijskih službenika se ne vodi krivični postupak, krivične prijave stoje u fioci u tužilaštvu“, kaže.

Nije mu, dodaje, poručeno zbog čega“.

„Ali, moja teorija je takva, s obzirom da su moje krivične prijave na osam strana, a pritužbe na devet, jednostavno neke detalje sam naveo koje ne mogu više ni da prikriju, svesni su da sam upamtio apsolutno sve, mislim da me ne pozivaju zbog toga, da čekaju da se slučaj smiri ili da ja odustanem. Ja odustati neću. Ovo nije borba samo za mene, ja se trenutno ovde borim, ne samo za gej populaciju, borim se za žene koje trpe nasilje, akušersko nasilje, za Rome koji su u naselju Karaburma preživeli sličan tretman… Ovde sam u ime svih nas, jer danas se ovo desilo meni, a sutra može da se desi i vama“, ističe on.

ČITAJTE:  Solidarnost: Štrajk glađu LGBTQ+ mladića – potez čoveka koji je izgubio svaku nadu u institucije

Rekao je da je „još u nekom limbo prostoru“.

„Niti sam na zemlji, niti na nebu. Zbog toga što ne mogu da trpim nepravdu koja se čini svakodnevno, počevši od toga što se zahtevi ne ispunjavaju. Bilo je jako teško, ali u jednom momentu sam rešio da isključim emocije, uključim racio i krenem sa ovim“, kaže Obradović za N1.

Podsetimo, slučaj nasilja dogodio se 14. februara u Beogradu, kada je policija upala u stan jednog gej mladića i njegove cimerke na Karaburmi, a zbog dojave da poseduju drogu. Sa takvom policijskom brutalnošću se pripadnici LGBT zajednice, kao i aktivisti koji beleže napade na njih, kažu, do sada nisu sreli.

ČITAJTE:  Policajac ubio televizijskog voditelja i njegovog partnera

Tortura nad te dve osobe, koja je trajala više sati, i u stanu i u policijskoj stanici, naveli su iz organizacije Da se zna.

Kako je rekao Bojan Lazić iz Da se zna, policija je provalila u stan, navodno zbog prijave da se u njemu nalazi droga, ali su pretres obavljali pripadnici specijalne policije, koji su prvo vezali i oborili na zemlju dvoje cimera, a zatim im uperili oružje u glavu.

„Kada su uočili obeležja LGBT zajednice krenula je brutalnost prema njima“, rekao je Lazić i dodao da su tu policijsku ekipu vodili S.V. i D.D.

Momka su vređali i nazivali pogrdnim imenima i da su mu govorili da ga treba ubiti, vređali njegovu cimerku, da su mladića dodirivali po polnom organu i njegovom glavom simulirali oralni seks, da su ih tukli i naneli im telesne povrede.

Izvor: N1


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.