Bora Đorđević diskriminisao LGBT populaciju u kolumnama


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopšila je danas da je muzičar Bora Đorđević izvršio diskriminaciju u kolumnama “Draga, ne budi peder” i “Draga, ne budi peder dva” koje su objavljene u listu “Srpski telegraf” 21. i 28. maja 2016. godine.

Poverenica je obavestila i javnost da “Srpski telegraf” nije postupio po njenoj preporuci da objavi izvinjenje zbog ovih tekstova i da preduzme mere da kako se tekstovi koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, ne bi objavljivali u ovim novinama, jer, prema Zakonu o javnom informisanju i medijima odgovorni urednik odgovara za sadržaj koji uređuje.

Pritužbe zbog diskriminacije u tekstovima u “Srpskom telegrafu” podnela je organizacija Regionalni info centar.

“Đorđević je u kolumnama izneo ideje i stavove koji predstavljaju kršenje zabrane govora mržnje prema pripadnicima LGBT populacije, nazivajući ih pogrdnim nazivima ‘pederi’, ‘čmaroljubi’ i ‘buljolozi’. Takođe, izražene su i ideje i stavovi koji su uznemirujući i ponižavajući i kojima se vređa dostojanstvo transrodnih osoba”, navela je Poverenica.

ČITAJTE:  Bosanac uhapšen nakon što ga je gej sin optužio za prisilnu ženidbu

Kako se navodi, Đorđević je “vrlo tendenciozno” poslao poruku sa su homoseksualne osobe “nastrane” i da je prihvatljivo da ih drugi vređaju, uznemiravaju i ponižavaju.

Kako se navodi on je organizatorima Parade ponosa preporučio da pozovu navijače, jer su oni “vrlo tolerantni prema različitima” i naveo: “Jedino iz dna duše mrzim i prezirem one bolesne idiote koji bi da ubace pederastiju u škole, koji bi da usvajaju decu. To nisu pederi, to si pederčine. Njih bi sve poslao u zemlje islama, gde je za njihovu bolest predviđena smrtna kazna. Budite sigurni da nisam homofob, samo sam normalan”.

Izvor: Novi magazin


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

2 comments

  1. Dovidjena gospodine Corba.
    Mislim da vam je vreme da se povucete, jer iskreno gledajuci vasa muzika, koja nikad nije ni bila nesto originalna sem sto je bila puna sovinizama je samo blaza verzija nekih jacih stranih bendova, koje ne bih da pomene da ih ne vredjam.
    Drugo, vasa ovisnost o drogama, je veoma dobro zabelezena, dovoljno je da vas covek pogleda i da vidi da ste se vi bockali i ubadali u sve samo ne u cmar. Siguran sam da nadjemo nekog jadnika na ulici koji se bocka u venu i da ta maloumna rulja koja vas dize, pogleda tog istog ce da pregazi od batina a mozda i lincuje. Ali posto se vi javljate kao zastitnik visoko srpskih moralnih kodeksa onda to znaci da po nekom difoltu ste zasticeni od te iste rulje koja vas nece dirati, jer ste vi ipak umetnicki radnik.

    I vizavi tog ‘umetnicki radnik’ je zalosno ako ne i sablasno da spadate u isti ogranak sa velikanima umetnosti, muzicke scene od koga cu da nabrojim samo Fredija Merkurija, koji vama moze da predaje koncertnu harizmu i nacin kako se publika zabavlja. Nesto sto ni za 3 zivota ne biste savladali, vi koji ste izasli iz nekog opanka i pronasli gitaru, glumeci rock and roll muzicara, ali kao i sve vreme donosi svoje na cistinu.

    Napokon mozemo da vas sagledamo u celosti i onome sto zaista jeste, jedan nezadovoljan, pun frustracije, izbockani, cikica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.