Booking.com blokirao homofobičnog iznajmljivača

Nakon vesti o zadarskom iznajmljivaču apartmana koji ne prima gejeve, priča je dobila epilog – Booking.com mu je otkazao saradnju, a oglasili su se i Ministarstvo turizma te Turistička zajednica grada Zadra, dok odbijeni brazilski turisti poručuju da će, uprkos homofobnom incidentu, ipak doći u Hrvatsku.

Za one koji nisu upućeni, podsetimo šta se dogodilo: Fabiano Vallim iz Sao Paola na stranici Booking.com hteo je da rezerviše apartman Identity u Zadru za svog supruga i sebe, ali kad je naglasio da žele sobu s bračnim krevetom, od iznajmljivača Tomislava Gospića dobio je sledeći odgovor: “Odbijeni ste. Ne primamo gejeve. Otkažite svoju rezervaciju”.

“Svi turisti su dobrodošli u Hrvatsku”

Iz Turističke zajednice grada Zadra kažu:

“Već smo kontaktirani od strane nekoliko medija na ovu temu, ali sami još nismo istražili pozadinu incidenta te dobili pouzdane podatke nego imamo uvid samo u jednu stranu priče, a u takvim situacijama uvijek treba biti oprezan s definitivnim zaključcima. Moramo razjasniti i činjenicu kako ured TZ-a prema Zakonu o Turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma nema ingerenciju nad direktnim odnosima u poslovanju i ne može intervenirati u njih, odnosno nadležni smo za druge djelatnosti iz struke. No, u svakom slučaju Turistička zajednica grada Zadra osuđuje bilo kakvu diskriminaciju po rasnoj, spolnoj, nacionalnoj ili bilo kakvoj drugoj osnovi.”

Iz Ministarstva turizma kažu:

“Hrvatska je prepoznata kao zemlja dobrih domaćina te nam je žao ukoliko je bilo tko od naših gostiju doživio neugodnost. Svi turisti su dobrodošli u Hrvatsku i naša je želja da se osjećaju sigurno te da iskuse sve ljepote i bogatstva koje Hrvatska kao jedna od najpopularnijih svjetskih turističkih destinacija ima i nudi.”

Kako se može videti, nema izričite osude homofobije o kojoj u slučaju odbijanja brazilskih turista jeste bila reč, no valjda će nadležne institucije i to jednom moći prevaliti preko tastature.

Bez obzira na neugodnost, ipak dolaze u Hrvatsku

Inače, portal 24sata uspeo je razgovarati sa sinom vlasnika apartmana koji je situaciju pokušao “izgladiti” objašnjenjem da je “otac nepovjerljiv prema homoseksualcima vjerojatno zato što su nedavno smještaj iznajmili muškarcu, a kasnije se ispostavilo da je u njemu organizirao orgije s homoseksualcima, na koje je pozivao i lokalne mladiće nakon čega su uništili interijer i pobjegli”.

Jer je opštepoznato da je takvo ponašanje karakteristično isključivo za homoseksualce dok u celokupnoj istoriji hrvatskog turizma nikad nijedan heteroseksualac nije demolirao nijedan apartman ili hotelsku sobu, a kamoli da bi se na letovanju upustio u kakve seksualne eskapade.

U međuvremenu je reakciju medijima poslala i kompanija Booking.com koja je prekinula saradnju s Gospićem:

“Žao nam je da čujemo da iznajmljivači iz bilo kog razloga diskriminišu svoje goste. U kompaniji Booking.com ne tolerišemo niti jedan oblik diskriminacije i ako saznamo da na našoj stranici postoji vlasnik smeštajne jedinice koji je uključen u diskriminiratorno ponašanje mi prekidamo saradnju s tim iznajmljivačem i uklanjamo njegovu smeštajnu jedinicu s naše stranice. Zbog postupka iznajmljivača prekinuli smo saradnju s istim i radimo na tome da pomognemo našem gostu da pronađe alternativni smeštaj.”

A gost, Fabiano Vallim, bez obzira na ovo neugodno iskustvo, namerava doći u Hrvatsku. To je potvrdio Indexu kazavši kako mu je Booking.com predložio novi smještaj.

Izvor: CroL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.