Boki 13 osuđen na devet godina zatvora


Makedonski i nekada regionalni šoumen Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13, osuđen je danas na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora zbog prevare i pranja novca, a njegov otac Mile Jovanovski na dve godine uslovno.

Bojan Jovanovski je prvooptuženi u predmetu “Međunarodni savez”, koji je nazvan po istoimenoj nevladinoj organizaciji u njegovom vlasništvu, a koji je u optužnici označen kao „vrhunac kriminalnog devijantnog uma“.

Sudija u ovo predmetu Sofče Gavrilova Efremova je izrekla još tri osuđujuće i jednu oslobađajuću presudu u istom predmetu.

Jasna Ercegovi, predsednica NVO “Medunarodni savez” osuđena je na četiri godine zatvara, dok je bivša poslanica i potpredsednica Skupštine Frosina Taševska Remenski oslobodena je optužbi.

Pomoćnica Jovanovskog, Hristina Blaževska, osudena je na godinu dana zatvora za jedno krivično delo, a za drugo je oslobođena.

ČITAJTE:  Slučaj policijskog maltretiranja dve LGBT osobe zaglavljen u predistrazi

Na dve godine uslovno osuđen je Mile Jovanovski, otac Bokija 13.

Sudija Gavrilova Efremova je obrazložila da je novac uplaćen na račune TV 1 i BMJ Media Group zapravo novac prevarenih biznismena Siljana Micevskog i Ardina Amzovskog i da o tome postoje dokazi, koji su deo predmeta.

Novac je, kazala je, predat optuženom Bojanu Jovanovskom, što je prema analizi fotografija, učinjeno u njegovoj roditeljskoj kući.

Кako su preneli skopski mediji, Jovanovski je reagovao burno na izricanje presuda, zbog čega je udaljen iz sudnice.

U odlasku je sudiji dobacio da je “sluga Zorana Zaeva” i da je “Bog taj koji kažnjava”.

Tužiteljka Ivana Trajceva, po dobijanju cele presude, ocenila da izrečene zatvorske kazne zadovoljavaju pravdu, ali je najavila da će žalbu uložiti na oslobađajuću presudu za Remensku.

ČITAJTE:  Grindr optužen za zloupotrebu medicinskih podataka

Presudom nije zadovoljan advokat Jovanovskog i tvrdi da ona nije zasnovana ni na jednom dokazu, već da je u pitanju “nesrećni politički kompromis”.

Inače, ovo je druga presuda Bokiju 13, koji je pre skoro dve godine osuden takođe na devet godina zatvora u slučaju Reket.

Izvor: Dnevnik


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.