Bojkot Beograd Prajda 2023. u organizaciji Civil Rights Defendersa


Javni servis LGBT Srbije – GayEcho, Optimist magazin i Međunarodni festival LGBT filma – Merlinka objavljuju da će bojkotovati Beograd Prajd 2023. sve dok se švedska organizacija Civil Rights Defenders i njen predstavnik Goran Miletić ne povuku iz organizovanja i vrate Beograd Prajd srpskim LGBT organizacijama!

Švedska multinacionalna organizacija Civil Rights Defenders koja je u isto vreme organizator i donator Beograd Prajda uspela je da izgura sve srpske LGBT organizacije, ukine Upravni odbor i skrajne najvidljivije lice Beograd Prajda, Marka Mihailovića, te postane jedini organizator prošlogodišnjeg debakla od EvroPrajda koji pokušavaju da predstave kao veoma uspešan projekat.

Civil Rights Defenders je uzurpirao Beograd Prajd društvene mreže (Facebook, Twitter i Instagram) i bez ikakve konsolidacije sa lokalnim LGBT organizacijama najavio Nedelju ponosa i Beograd Prajd za period od 4. do 10. septembra 2023. godine. Smatramo da je srpska LGBT populacija talac švedske organizacije Civil Rights Defenders i njihovog predstavnika Gorana Miletića i da se tome mora stati na put!

ČITAJTE:  Britanija uvodi zabranu konverzione terapije za LGBT osobe

Zahtevamo od Civil Rights Defendersa:
– Da prestanu sa aktivnostima koji su vezani za organizaciju Beograd Prajda
– Da prestanu da prikupljaju sredstva od sponzora i donatora u ime Beograd Prajda
– Da prestanu da zastupaju Beograd Prajd ispred državnih institucija, diplomata i javnosti
– Da dostave detaljan finansijski izveštaj o organizaciji EvroPrajda
– Da neizmenjene rezultate sprovedene evaluacije EvroPrajda javno objave
– Da se povuku iz organizacije Beograd Prajda i vrate ga lokalnim LGBT organizacijama

Užasnuti smo ovom zloupotrebom Beograd Prajda i LGBT zajednice od strane švedske organizacije Civil Rights Defenders koja se lažno predstavlja kao organizacija koja želi da doprinese boljem položaju LGBT osoba u Srbiji.

ČITAJTE:  Uhapšeni zbog napada na pripadnika LGBT zajednice u parku Manjež

Sve dok ne budu ispunjeni naši zahtevi GayEcho, Optimist i Merlinka neće objavljivati informacije o Beograd Prajdu i Nedelji ponosa, niti će učestvovati u njenim aktivnostima. Takođe, pozivamo druge LGBT organizacije, organizacije za ljudska i manjinska prava, medije i javnost da nas podrže u ovom bojkotu sve dok se situacija ne promeni. Ako ste nezadovoljni organizacijom EvroPrajda i Beograd Prajda do sada, znate šta vam je činiti!


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.