Bermudi dozvolili, pa zabranili istopolne brakove

Guverner Bermuda je stavio potpis na predlog zakona kojim se gej parovima ukida pravo na venčanje uprkos prošlogodišnjoj odluci Vrhovnog suda o legalizaciji istopolnih brakova.

Ministar unutrašnjih poslova Volton Braun je rekao da će se zakonom koji je potpisao guverner DŽon Rankin izbalansirati protivljenje istopolnim brakovima na ovom konzervativnom ostrvu, istovremeno poštujući odluke Evropskog suda koje obezbeđuju priznanje i zaštitu istopolnih parova na teritoriji. Senat i Dom skupštine su u decembru usvojili zakon, a većina glasača se na referendumu usprotivila istopolnim brakovima. „Cilj ovog čina jeste da se uspostavi fer ravnoteža između dve trenutno nepomirljive struje u Bermudima preinačavanjem prema kojem brak mora da bude između muškarca i žene uz istovremeno priznanje i zaštitu prava istopolnih parova“, rekao je Braun, čija je vladajuća PLP stranka predložila preinačenje odluke o istopolnim brakovima.

Grupe za zaštitu prava LGBT populacije su saopštile da je odluka Suda da se pravo na sklapanje istopolnih brakova ukine ubrzo nakon što je odobreno bez presedana. „Guverner Rankin i bermudski parlament su sramno Bermude učinile prvom nacionalnom teritorijom na svetu koja je ukinula bračnu ravnopravnost“, rekao je Taj Kob, direktor Globalne kampanje za ljudska prava. DŽo Gibson (64), koji je u istopolnom braku, rekao je da oseća strašno razočaranje. „Ovo nije jednakost, a britanska vlada je očito poručila ‘Ovo nije naša borba’“, rekao je Gibson.

Desetak istopolnih brakova, koji su sklopljeni između odluke Vrhovnog suda o legalizaciji istopolnih bračnih zajednica, koja je doneta u maju prošle godine, i odluke o zabrani istopolnih brakova biće i dalje priznati prema novom zakonu.

Izvor: Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.