Beogradska Nedelja ponosa promoviše ravnopravnost i različitost

Usled pandemijske krize izazvane virusom kovid 19, koja nastavlja da menja živote i društva širom Evrope, deseta Nedelja ponosa u Beogradu organizovana je od 14. do 20. septembra na drugačiji način nego prethodnih godina.

Gej, lezbijke, biseksualne, transrodne i interseksualne osobe su tokom protekle nedelje na nove i kreativne načine odaslale poruke ravnopravnosti i različitosti u Srbiji, zahtevajući zaštitu svojih ljudskih prava.

Zdravstvena kriza pojačala je nejednakosti sa kojima se i inače suočavaju ranjive društvene grupe, uključujući i LGBTI zajednicu.

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić naglasila je u maju ove godine da mladi pripadnici i pripadnice LGBTI populacije, koji su i inače stigmatizovani i marginalizovani, sada još više izloženi riziku govora mržnje i nasilja, kako u javnosti, tako i kod kuće.

Nedostatak javnih prostora za okupljanje i socijalno distanciranje može naročito teško pasti onim mladim ljudima koje su odbacile njihove porodice, koji kriju svoju seksualnu orijentaciju ili su izloženi fizičkom i psihološkom nasilju.

Rezultati nedavno sprovedenog opsežnog istraživanja Agencije za osnovna prava Evropske unije, koje je obuhvatilo i Srbiju, potvrđuju sumornu činjenicu da se značajan broj LGBTI osoba ne oseća sigurno ni kod svoje kuće.

Na pitanje: „Gde izbegavate da iskažete svoju LGBTI orijentaciju iz straha od napada, pretnje ili maltretiranja?“, 34 odsto ispitanika iz Srbije odgovorilo je „kod kuće“, a 49 odsto „u krugu porodice“.

Ovo ukazaje na postojanje problema, kao i na hitnu potrebu da se osnaže napori u zaštiti i promovisanju prava LGBTI osoba. Taj cilj se može ostvariti promenom stavova i stalnim ukazivanjem da prava LGBTI osoba nisu nikakva zasebna ljudska prava.

Ove godine obeležavamo sedamdesetogodišnjicu Evropske konvencije o ljudskim pravima, ključnog dokumenta Saveta Evrope koji promoviše i obezbeđuje poštovanje ljudskih prava i dostojanstva svakog pojedinca, uključujući lezbijke, gej, biseksualne, transrodne i interseksualne osobe.

ČITAJTE:  Ambasadori u Poljskoj izrazili podršku LGBT zajednici

Ipak, na primeni ovih principa još uvek se radi. Pre deset godina, Komitet ministara Saveta Evrope usvojio je set preporuka državama članicama za borbu protiv diskriminacije zasnovane na seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu.

Ovim preporukama postavljeni su i prvi međunarodni standardi unapređenja ljudskih prava i ravnopravnosti lezbijki, gej, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih osoba. Danas su ti standardi Saveta Evrope važniji nego ikad i mi smo spremni da pomognemo našim državama članicama da ih primene.

Na Zapadnom Balkanu, Savet Evrope i Evropska unija rade zajedno na promovisanju različitosti, ravnopravnosti i borbi protiv diskriminacije.

Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu blisko sarađuje sa vlastima Srbije i organizacijama civilnog društva kako bi identifikovala najbolje prakse, unapredila zaštitu ljudskih i građanskih prava LGBTI populacije i time poboljšala njen položaj u Srbiji.

Imajući u vidu preporuke Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije upućene Srbiji 2017. godine, podržavam zahtev organizatora Nedelje ponosa novoizabranim članovima Narodne skupštine Republike Srbije da usvoje Zakon o rodnom identitetu, koji je podnet u parlamentu pre više od godinu dana.

Nadam se da će do održavanja EuroPride manifestacije u Beogradu 2022. godine Srbija načiniti i taj praktični korak ka poboljšanju života svih svojih građana, potvrđujući time svoju posvećenost ravnopravnosti i različitosti.

Autor je šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

Piše: Tobias Flesenkemper
Izvor: Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.